Klubben

Løsningen på årets julenøtter – kart fra England vanskeligst

Mange fulgte Oppsals julekalender på instagram – det var fra 80 til over 100  svar på hver luke. Både ungdom, juniorer, seniorer og veteraner fra mange ulike klubber har svart, og ikke minst var flere landslagsløpere ivrige følgere av kalenderen.

I år ble det presentert et kartutsnitt med fire alternative svar. Utsnittene kunne være fra konkurranser hvor som helst i verden – det eneste kravet var at minst en Oppsal-løper hadde deltatt.

Her følger fasit. Klikk deg inn på lenkene, så kan du gjenoppfriske litt av bredden i 2023-sesongen!

Luke 1: NORGE – O-idol

Første oppgave var fra årets O-idol og norgescupfinale i Tromsø. Utsnittet av kartet Ramfjordmoen var fra D16-løypa, der Synne Syversen Gihle leverte et fint løp og endte på sjetteplass. Samme kart og raske terreng ble brukt på NM-stafetten for junior, der Oppsal tok sølv i herreklassen ved Sondre Olaussen, Christoffer Ånensen og Ask Olaussen.

Luke 2: USA – California O-festival

Oppsal-løpere vant på tre kontinenter i år! Det nordamerikanske mesterskapet var en del av California O-festival, og Vegard Jarvis Westergård og Canada gjorde nærmest rent bord med gull på alt unntatt sprinten. Og før Vegard startet sine herjinger sikret Tor Andreas Andersen årets første Oppsal-seier i nord-Amerika!

Luke 3: SVERIGE – WDOC mellomdistanse

Hanna Fedosieieva og Ukraina dominerte konkurransene i årets VM for døve i Solna i september, og Hanna var en av mesterskapets store medaljefangere med gull på mellomdistanse (på supersøndagen hvor Oppsal også fikk gull i veteranmesterskapet og knallresultater på NM-stafetten i Agder) og stafett og sølv på langdistansen. Hun ble også nummer seks på sprinten.

Luke 4: SKOTTLAND – Scottish 6-days

Familien Bjordal / Wigaard dro til årets Scottish 6-days og fikk smake på kremterreng på den skotske nordkysten! Riktignok var det NTNUI-utlånte Are som sto for de største sportslige prestasjonene, med sammenlagtseier i M21L, men det er jo hyggelig at Oppsal kan bidra til at også andre klubber får noen internasjonale resultater å skrive hjem om!

Luke 5: SVERIGE – O-Event, downhill sprint

Klubbens ungdommer fikk med seg 2011-årgangen og noen foreldre og hadde sesongavslutning på O-Event, tre intense sprintløp i Borås. Utsnittet var fra dag to av arrangementet, “Downhill sprint”. Turen ble en stor suksess, skaffet Oppsal en ny maskot – og en ny høsttradisjon er muligens startet!

Luke 6: ITALIA – 5 Days of Italy

Tina Kalleson og Hanna Fedosieieva fikk begge bryne seg på blant annet sprintverdensmester Megan Carter-Davies under 5 Days of Italy i juni. I et sterkt felt endte de på hhv åttende og 13.plass sammenlagt. Tina fikk i tillegg tid til å delta på IOF Young leaders academy sammen med løpere fra 14 land.

Luke 7: TSJEKKIA – Junior-VM i MTB-O

Klubbens juniorer markerer seg i internasjonale mesterskap: medalje i vanlig orientering, medalje i skiorientering og jammen klinket ikke Marius Aamodt og resten av Norges juniorlag til med en knallsterk, litt uventet – men til de grader velfortjent – bronse etter fantastisk kjøring på stafetten i VM i MTB-orientering!

Luke 8: NORGE – Pinseløpet, dag 2

Pinseløpene på Kongsberg er en god, gammel klassiker i o-Norge, og mange Oppsal-løpere tok turen. Løpene var også VM-uttak for junior, der NOF noe kontroversielt klarte å overse Ingeborg Roll Mosland etter to femteplasser. Utsnittet var hentet fra søndagens langdistanse, hvor løyperlegger sympatisk nok hadde lagt start på toppen av alpinanlegget og mål i bunnen.

Luke 9: BELGIA – ASOM dag 2

Antwerpen Sprint O-meeting er blitt bortimot obligatorisk for mange av de beste sprinterne i verden, og i konkurranse med blant annet hjemmehåpet Yannick Michiels og New Zealands Tim Robertson imponerte vår utlånte Anselm Reichenbach (årets juniorverdensmester!) med niendeplass på den individuelle sprinten. Kartutsnittet er fra knockoutsprinten, der Jørgen Baklid leverte en enorm konkurranse og tok fjerdeplass i finalen.

Luke 10: ØSTERRIKE – Verdenscup ski-o

Ramsau am Dachstein var stedet for årets første verdenscuprunde i skiorientering, og Ane Sofie Krogh leverte tre flotte konkurranser med plasseringene tolv, 14 og 15. Og det er viktig å beherske terrenget i Ramsau – verdensmesterskapet i  2024 for både junior og senior skal arrangeres samme sted fra 24. til 27.januar!

Luke 11: SVEITS – Swiss O-week

Sveitserne klinket til med sitt største sommerløp direkte etter VM (hvor Vegard markerte seg for Canada og fikk tid i lederstolen). Dagene i Sveits bød på alt fra ekstremt krevende teknisk orientering via fjellorientering i sol til uvær som avbrøt flere etapper. Men Oppsal-gjengen lot seg ikke vippe av pinnen. Ingeborg sto for den beste prestasjonen med 2.plass sammenlagt.

Luke 12: DANMARK – Skaw-dysten

Sommerløpet på Danmarks nordspiss kunne i år by på det sagnomsuste terrenget Kirkemilen utenfor Skagen, og en liten Oppsal-kontigent tok turen. De forsynte seg grovt av premiefatet. Dagrun Brox Rayamajhi tok tre seiere, Ram Rayamajhi tok to seiere, og så dukket det opp et nytt navn på resultalistene også – første av mange som meldte overgang i sommer!

Luke 13: NORGE – Gromløpet

30 løpere fra Oppsal deltok i det stirike terrenget ved Krigsskolen. Og ikke minst deltok mange fra Oppsal i det samme terrenget dagen før! Pga O-festivalen hadde vi “lånt bort” 15-stafetten til Lillomarka, og det var skikkelig gøy å kunne være med og kjempe helt i toppen av vår egen stafett. Tilslutt ble det fjerdeplass etter en fin fight hele veien.

Luke 14: BULGARIA – EYOC-sprinten

Åpningsdistansen i ungdoms-EM ble en liten kollektiv nedtur for de norske fargene. Ekstra surt for Ingeborg som holdt høy nok fart til å kjempe om medalje, men ble “lurt” av et merkebånd som hadde blitt tatt av vinden og flyttet seg slik at det så ut som en sperring som hun ikke tok sjansen på å krysse. Men mesterskapet endte med jubel: Gull på herrestafetten til Sondre og Norge!

Luke 15: NORGE – Sommerløpene i nord-Østerdal, dag 3

Sommerløpene i nord-Østerdal byr ofte på helt spesielt fint terreng, enten det er o-teknisk krevende kurveorientering eller majestetiske omgivelser på fjellet. I år gikk to av tre løp på Savalen, med meget sterke juniorfelt. Christoffer og Sondre ble nummer tre og fire lørdag, mens Sondre gikk helt til topps på søndagens langdistanse med fellesstart, der kartutsnittet er hentet fra.

Luke 16: JAPAN – Mt. Fuji International

Overraskende mange tippet Moss, men de tette høydekurvene i øvre venstre hjørne finner du ikke i Østfold – dette var ved Fuji-fjellet i Japan, der fire Oppsal-løpere på påsketur hadde klart å finne fram til et orienteringsløp. Flotte omgivelser og et terreng som krevde fullt fokus hele veien, her opplevde man at konsentrasjonsglippene ble skjebnesvangre. Men Erika Andersen Gjedebo vant C-klassen og sørget for Oppsal-seier på nok et kontinent i 2023!

Luke 17: NORGE – Langløpet

Høstens vakreste eventyr måtte selvsagt med i julekalenderen – i år med seige runder fra Sandbakken en helg hvor Østmarka var våtere enn på årevis pga snøvær med påfølgende styrtregn. Håkon Raadal Bjørlo lot seg ikke affisere og vant langløypa. I det aller første arrangementet i den nye nasjonalparken spredte løperne seg godt ut i terrenget!

Luke 18: NORGE – Sjusjørennet, skiorientering

Det ferskeste karteksemplet var bare noen dager gammelt da det dukket opp i kalenderen. Sjusjørennet er sesongstart i skiorientering, med stor deltagelse ettersom NOF samtidig arrangerer junior/ungdomssamling. Ingeborg viste at formen er i anmarsj, og ikke minst hadde Oppsal en stor tropp i spesielt H13-14, hvor de fleste fikk sin debut i skiorientering – og virkelig beit godt fra seg!

Luke 19: FINLAND – Jukola

Det var en enorm stafettnatt – ikke minst for oss som satt hjemme og fulgte med på skjerm etterhvert som Oppsals lag klatret og klatret på de tidligste nattetappene og var helt oppe på 15.plass på en passering. Det glapp litt etterhvert, men 59.plass på førstelaget og 188. på andrelaget lover veldig godt for 2024! I Venla fikk Oppsal en knallstart, og et ungt lag fullførte med stil på 340.plass og hentet masse erfaring.

Luke 20: NORGE – Skumleløpet

100 prosent arrangert av klubbens ungdommer var Skumleløpet et heftig arrangement fra Bråten der deltagerne møtte de uhyggeligste skapninger og fikk solide halloweengrøss underveis. Det var mange som ble imponert: Skumleløpet tok andreplassen i NOFs Sats Ungt-kåring i 2023 og ungdommene våre kunne innkassere 15.000 kroner!

Luke 21: ENGLAND – JK International

Dette var årets vanskeligste oppgave – et flertall trodde utsnittet var hentet fra årets KM for Rogaland. Men vi skulle altså over Nordsjøen, og tradisjonsrike JK International Festival of orienteering, som har vært arrangert siden 1967 til minne om svenske Jan Kjellström, som har betydd mye for orientering i Storbritannia. Det var en liten Oppsal-gjeng på start. Mari Kalleson slapp å bruke påbudt fløyte, og vant sammenlagt i W18L!

Luke 22: BULGARIA – Strandhza Cup

Dette sommerløpet ved den bulgarske svartehavskysten bød på nok en internasjonal seier til Oppsal i 2023-sesongen! Eivind Vågsnes vant H16 sammenlagt i Strandzha Cup etter en seier og en andreplass på de to løpene. Resten av familien leverte også fine løp, slik at Oppsal, med kun fire startende, faktisk tok 12.plass i klubbkonkurransen hvor det deltok over 30 lag!

Luke 23: ST.KITTS&NEVIS – PWT Caribbean Cruise

Et uhyre eksotisk innslag, og det eneste av løpene her som ikke har vært omtalt på hjemmesida. Men det var altså PWT som arrangerte et førjulcruise med løp på seks ulike karibiske øyer, og her er det vel bare å oppfordre the Flydals og/eller Inger Lise og Heidi Bjordal til å komme med en utførlig rapport fra turen og løpene. Sikkert ingen som kommer til å kjenne et eneste stikk av misunnelse…OPPDATERT: REISERAPPORT!

Luke 24: NORGE – O-festivalen

Tilslutt i kalenderen, årets aller beste arrangement i o-Norge (litt subjektivt, men dette er tross alt Oppsals hjemmeside) – O-festivalen! For en helg det var på Haraløkka fredag og Grønmo lørdag og søndag, og for en innsats fra alle blå og hvite som løp og arrangerte! Lørdagens løp var det første i Norge etter pandemien med over 2000 startende – og da kom råtasskonkurransen i tillegg! Dette var også kartet flest gjettet riktig på – kanskje ikke så overraskende?

Takk til Snorre for kul kalender!