Hjem med fine prestasjoner, gode minner og løven Åke

Det ble en herlig tur til O-Event i Sverige – med nattsprint, utforsprint, zoosprint, meget gode prestasjoner og masse moro sosialt. Dessuten har Oppsal fått en ny maskot.

Mange klubber på Østlandet har hatt som tradisjon å dra på O-Event i Borås. Dette er de svenske klubbenes store avslutningsarrangement med over 2000 løpere på startstreken, i hovedsak bestående av barn og ungdom mellom 10 og 18, samt foreldregenerasjonen til disse løperne.

Oppsal har ikke hatt noen tradisjon for å dra nedover, men denne gangen samlet klubben sammen en stor ungdomstropp og dro sørover i et knippe privatbiler med voksne bak rattet. Det viste seg å være en veldig god idé.

Sprintfest i by’n en fredags kveld

Fredagen begynte altså med urban nattsprint fra Borås Arena. Det regnet og var sleipe forhold, og med 1:3000 i målestokk tok det litt tid å komme inn på kartet for en del av løperne. Med 20 poster på to kilometer rakk verken ungdom eller voksne å kjede seg underveis. De svenske arrangørene lagde dessuten show både på start og i mål, med storskjermer og musikk, så selv med en bom eller to underveis, var det vanskelig å være gretten.

Det var mye god løping i klasser med svært mange løpere, og ikke minst også de beste svenske løperne på plass. Ganske tidlig viste det seg at Nils Nikolaisen hadde ekstra god kontroll på gater, parker og nærskog i og rundt den svenske småbyen. Han mente at han ikke hadde hatt helt flyten, men spurtet inn til en fjerdeplass i H12 der det var nærmere 100 påmeldte første kvelden.

Alle Oppsal-løperne hadde mange løpere bak seg, og flere havnet også godt oppe på øverste halvdel. Josefine Steen-Utheim blir bare bedre og bedre, og fikk en fin 27. plass i D15. Liv Keyser og Ingeborg Røhjell tok henholdsvis 39. og 40. plass i D14, med kun ett sekund som skilte dem. Også Ulf-Håkon Jordin var over midten i H12, og Oskar Torp Nedrelid snappet til seg en tredjeplass i U3 på fredagen.

Lørdag gikk det utforbakke

Andre dag på O-Event ble en sånn dag man kan tenke tilbake på med gode minner i mange år.

Etter en solid frokost med egg, bacon, pannekaker og slikt noe, var det duket for Downhill Sprint i åssiden vest for Borås Arena. Løypene begynte med et forsiktig strekk på flata på toppen, men så bar det rett utfor. Etter nattens regn var det gjørmete og glatt, med steinrøyser og kvist og kvast her og der. Så her gjaldt det å bruke tyngdekraften og sette føttene på riktig sted, samtidig som man skulle følge med på kartet i o-teknisk tøffe løyper. Også her var målestokken 1:3000, og det var veldig fort gjort å løpe for langt ned i lia – og dermed få en slitsom og tidkrevende Uphill Sprint opp igjen.

Nils Nikolaisen hadde nå blitt ordentlig varm i trøya, og feide gjennom de 2,1 kilometerne på litt over 11 minutter. Det ble en andreplass i H12, kun sekunder bak seieren, og foran mange av de aller beste svenske gutta. Ikke så langt bak der igjen fulgte klubbkompisene Ulf-Håkon Jordin og Nicolai Moli som hadde en durabelig fight seg imellom. Det endte med henholdsvis 24. plass og 27. plass, med syv sekunders forskjell, i den store klassen. Også Ulrik Juveli Pedersen var på øvre halvdel med en 41.-plass.

Josefine Steen-Utheim gjorde nok et fint løp, og ble nummer 28 i D15.

Badeland og bankett

Det er selvfølgelig morsomt med gode prestasjoner, men det aller morsomste på en tur som dette er alt det som skjer utenom løpene. Siden det er sprintløp det er snakk om, er det også mye tid til å finne på ekstra mye gøy.

Etter løpet på lørdag ble det en god blanding av innkjøp av godteri, kortspilling, shuffleboard og diverse annen egenaktivitet. Et par av jentene la til og med inn en ekstra styrkeøkt på treningsrommet på hotellet. Utpå ettermiddagen bar det på byens badeland, med blant annet sklie, bølgebasseng og boblebad – reservert for bare o-løpere.

Etter en lang dag med mye aktivitet ventet det etterpå en velfortjent pizza-bankett ute i Borås by. Foruten å fylle opp energilagrene, skravle og le, var det klart for å finne navn til Oppsals nye maskot.

Løven stammer fra et byttemarked på Høyenhall, der Julia Brox Rayamajhi og Marte Krohn Mørland forbarmet seg over det foreldreløse dyret. De to Oppsal-jentene så potensialet i «byttedyret», og det som etter hvert skulle bli vår alles Åke i blåhvitt.

I en svært spennende navnekonkurranse der alle skulle skrive inn sitt eget navn og navneforslaget på en lapp, fikk juryen en krevende jobb. Det sto til slutt mellom Ola og Åke. Til slutt måtte det votering til. Flertallet mente at vi i Oppsal er glad i svenske løp og stafetter. Dessuten er det fint å kunne vifte med maskoten, og rope «Åke På» i kor når Oppsal-løpere kommer inn. Noen pekte på at svensker roper «Åka På», men juryen kom frem til at det var greit å bruke infinitivformen å «Åke På».

Det ryktes at Åke kommer på klubbkvelden for å presentere seg, så det er bare å begynne å glede seg.

Zootrolig!

Hva kunne egentlig ha passet bedre enn at løven Åke fikk sin ilddåp som maskot på Zoorientering i Borås Djurpark?

Mange gikk til start med skrekkblandet fryd over at vi skulle løpe som ville dyr blant ville dyr i en av Nordens største dyreparker på den avsluttende søndagen.  Det var imidlertid litt færre tigre og bjørner i gatene enn det man hadde trodd, og erfaringen viste at det ikke var så lett å få med seg dyrelivet når man er opptatt av kart, poster og terreng. Noen snakket om at de hadde sett struts og geit underveis, ellers måtte gruppa vente til etter endt dyst med å se elefant og nesehorn.

Hovedattraksjonen på løpet var den høye gangveien som ruvet på pilarer over parken, som alle måtte bruke hele eller deler av som veivalg. Derfra var det nok også mulig å se noen dyr nede på bakken diverse steder, hvis man tok seg tid til det. Ellers var det farligste med dyreparkløpet de glatte treplankene på broa og plattingene, der mange fikk seg en tur ned på skinka underveis.

Mange av løperne rapporterte om gode løp, med lite bomming i dyreparken, selv om det var krevende med de mange småveiene hit og dit.

Nils Nikolaisen løp igjen et fint løp, og sikret seg en imponerende femteplass i sammendraget i H12-klassen. I samme klasse ble Ulf-Håkon Jordin nummer 27 sammenlagt. Josefine Steen-Utheims jevne og gode løping ga en 28. plass i sammendraget. Oskar Torp Nedrelid vant U3-klassen, og er helt klart klar for å ta steget opp et nivå til neste gang når han har fått så dreisen på orienteringen.

En fantastisk helg. Dette må bli en tradisjon!

PS: Det må til slutt nevnes at trenerne gikk foran som gode forbilder, ved at Per-Ivar (undertegnede skribent) ble nummer tre sammenlagt i knallhard konkurranse i H45, og at Dagrun Brox Rayamajhi klinket til med en 15. plass i Zoorienteringen. Silje Syversen snek seg også over midten av lista i D45. For ikke å snakke om førsteårs-o-pappa Åsmund Moli som cruiset inn en 54. plass – imponerende etter en så kort karriere i o-løypa, så her bør konkurrentene i veteranklassen frykte en «late bloomer» i årene som kommer.

Resultatene fra O-event i Borås:

Sprint By Night, fredag

Downhill Sprint, lørdag

Zoorientering, søndag

Sammenlagt

Flere bilder fra turen:

Denne bildekrusellen krever javaskript.