Tinas rapport fra IOF Young Leaders Academy og 5 days of Italy

IOF arrangerte i år for første gang Young Leaders Academy (YLA) for o-løpere fra hele verden i alderen 16-25 år som ønsker å utvikle sin kompetanse i å arrangere o-løp.

Under åpningssermonien på 5 days of Italy bar YLA-deltakerne flaggene til alle landene som hadde med deltakere på løpene. Sigrid holder “Norway”, mens Tina holder “Portugal”. Foto: Susi Rutz.

I år var det med 26 løpere fra 14 ulike land, der blant annet Hong Kong, Egypt og Algerie var representert i tillegg til en rekke europeiske land.

Ukraina stilte med hele seks deltakere.

Deltakerne fra Norge var Sigrid Vehus Skjerve fra Verdal og Tina Kalleson fra Oppsal.

YLA ble arrangert 30. juni-7. juli parallelt med 5 days of Italy-løpene i Dolomittene i Italia.

Emil Wingstedt og Megan Carter-Davis forteller om mental trening og hvordan de forbereder seg mentalt før viktie løp. Nøkkelen er å ha en positiv innstilling. Foto: Susi Rutz.

Tina forteller: “YLA var en vellykket camp, der høydepunktet var å bli kjent med så mange ivrige og hyggelige o-løpere fra mange ulike land. Det var spennende å utveksle erfaringer og lære hvordan utvikling av orienteringssporten foregår i andre nasjoner.

Under 5 days of Italy-løpene besto dagene av o-løp i fantastiske omgivelser i Dolomittene på formiddagen etterfulgt av seminarer på ettermiddagen. Blant annet holdt regjerende sprint-verdensmester Megan Carter-Davies og tidligere verdensmester, nå britisk landslagstrener Emil Wingstedt et seminar om mental trening.

Arrangørene av 5 days of Italy deler sine erfaringer rundt å arrangere flerdagers o-løp med deltakerne på YLA. Foto: Susi Rutz.

Det var også seminarer om løypelegging, karttegning, labyrint-o, sprint-o, mikro-o, utviklingen av orienteringssporten i Canada, samt IOF sitt arbeid internasjonalt. Den siste dagen av campen ble brukt til å gå fjelltur i Dolomittene.

Arrangørene av 5 days of Italy var veldig profesjonelle og sørget for et vellykket 5-dagers arrangement.

De delte sine erfaringer og tips til hvordan man arrangerer flerdagersløp med deltakerne på YLA.

Utsnitt av W21 Elite-løypa fra mellomdistansen i Valgrande dag 3

Det var spennende å løpe o-løp i stedvis svært bratt og stedvis svært detaljrikt alpint terreng med spisse fjell i bakgrunnen.

Omtale om YLA på nettsiden til IOF: https://orienteering.sport/successful-start-for-the-iof-young-leaders-academy-2023/

5 days of Italy er et stort sommerløp med deltagere fra mer enn tjue land.

Årets utgave hadde tre mellomdistanser, en langdistanse (løp 2) og en sprint (løp 5) i områdene rundt byen Cadore. Konkurransene gikk helt opp i 1500 meters høyde!

Resultater og link til livelox for 5 days of Italy-løpene finnes på nettsiden til arrangørene: https://www.5daysitaly.it/cadore2023/competition/livecentre/ .

I tillegg til Megan Carter-Davies – som vant alle fem etapper – var det flere løpere som enten skal delta i VM eller som har deltatt i VM tidligere på start i kvinnenes eliteklasse, bl.a Lizzie Ingham, Denisa Kosova, Grace Crane og Grace Molloy.

Sigrid Vehus Skjerve (Verdal) og Tina Kalleson representerte Norge på YLA. Foto: Mairi Eades.
Hanna løper i mål på det første løpet i 5-days of Italy. Foto: arrangør.
Deltakerne på YLA 2023 på 5 days-arenaen. Foto: arrangør

Tina leverte plass-sifrene 20-8-13-6-15 og sikret med det en fin 8.plass sammenlagt.

I løp fire var hun kun halvminuttet bak Denisa Kosova.

I tillegg til Tina, deltok også Oppsals Hanna Fedosieieva på 5-days of Italy-løpene.

Hun fikk plasseringene 22-9-10-21-11 og ble nummer 13 sammenlagt i W21 Elite.

Neste års 5 days of Italy er berammet til 1.-7.juli.