KlubbenKonkurranse

Langløpet: Håkon knuste feltet, over 70 startet i høstværet

Håkon Raadal Bjørlo tok sin andre strake seier i den lengste løypa etter et løp hvor han gradvis mørnet resten av feltet og ikke var truet i den siste tredelen av løypa. 71 startende, og faktisk noe publikum, gjorde at det aller første arrangementet i Norges nye nasjonalpark ble svært vellykket.

Løypelegger Snorre Veggan hadde ikke gjort det lett for løperne, og det var, etter et par skadefravær og klassebytter, kun sju løpere som våget seg på 16 kilometer i søkkvått terreng fra Sandbakken. Løperne i langløypa gikk direkte ut i sommerfugl, men tre mann var samlet i tet ut fra denne: Håkon, Vegard Jarvis Westergård og Sondre Olaussen.

De tre valgte samme veivalg på løypas lengste strekk, i praksis fra Eriksvann til Rundvann, og selv om de tre kanskje ikke valgte løypeleggers foretrukne trase skaffet de en solid luke til resten av feltet.

Sondre hang imponerende godt med i første del av løypa, men valgte et annet veivalg enn de øvrige da løperne snudde østover igjen, og måtte gi noen sekunder sørover langs Spinnern.

Sør for Spinnern kom løypas store psykologiske twist, da gikk det langt nordøstover igjen mot Elvåga. Her viste det seg at Vegard også hadde strukket strikken lenge nok, og Håkon begynte å sige fra.

Fjorårsvinneren klarte ikke å snike seg under to timer i årets løype, men kom ensom i tet til Sandbakken etter to timer og tre minutters løping. Vegard fulgte drøye tre minutter bak, mens Sondre fikk en liten hammer mot slutten og var ti minutter bak Vegard igjen – men likevel på en trygg tredjeplass.

Håkon serverte kilometertiden 7.47, meget imponerende under såpass krevende forhold!

En annen som imponerte var raskeste løper i den korte løypa – eller “kort”, 6,6 kilometer i Østmarka i november er tøft nok for de fleste. Men Fossums Erlend Sommerhein har vært en av landets aller beste ungdomsløpere i flere år, og blåste gjennom på 57.11. Han var åtte minutter foran Sveinung Syversen som kapret andreplassen. Tina Kalleson var raskeste dameløper i kort løype.

Det er i kort og mellom det er flest startende, henholdsvis 28 og 27 totalt. Mellom (11,4 km) ble en internasjonal affære der Tyrvings sveitser Florian Schneider vant foran OK Kolmårdens Oskar Leinonen (som vi riktignok har observert på Oppsal-trening!), med Nydalens tyske Bojan Blumenstein på tredjeplass og vår mann fra Ukraina, Serhii Kiziov som nummer fire!

Blant kvinnene på mellom forsøkte Ingvild Maalen-Johansen og Vigdis Hobøl seg på å stemple på målpost samtidig, men sånt kan vi ikke ha noe av, og Ingvild fikk registrert et sekund bedre tid!

C-løypa hadde fire startende, og alle fullførte. Sjakkmester Rune Djurhuus var først i mål, noe som bør legger press på den profilerte turorientereren Torstein Bae om at han nå må komme seg ut i konkurranseløypene!

Og tilslutt må vi karakterisere nyvinningen “Trail” (fint om noen kommer opp med et bedre navn), der løypa kun gikk langs stier, først og fremst blå- og rødmerkede, som en suksess. En fin bukett med fem testpiloter fikk en fin tur gjennom marka, og ga en bekreftelse på at dette er noe vi kan forsøke å utvikle til neste år for å senke terskelen for å delta på orienteringsløp.

En ekstra takk til vertskapet på Sandbakken – de er velvilligheten selv, lar oss bruke vollen, toalettene  og bordene i kafeen, og ikke minst serverte de nydelig suppe til slitne deltagere etter målgang!

Resultater, strekktider og livelox finner du her

Bilder fra løpet: