Nighthawk: forsvarte seieren etter intens sisteetappe

Olai Stensland Lillevold, Håkon Raadal Bjørlo, Christoffer Ånensen og Vegard Jarvis Westergård sørget for at Oppsal forsvarte seieren fra fjoråret i herreklassen i Nighthawk. Men det ble langt mer spennende enn det kunne se ut til etter nattetappene.

I forhold til i fjor, da Oppsal måtte jage på jaktstarten, var rollene byttet om. Oppsal ledet med seks minutter på Tyrving 1 og tolv minutter på Nydalen 1. Olai Stensland Lillevold løp sikkert og ga bare bort 40 sekunder til Tyrving, slik at avstanden nå var 5.16. Men Anders Nordberg og Nydalen hadde skumle hensikter og knappet inn fire minutter – Nydalen var nå bare tre minutter bak Tyrving.

Håkon Raadal Bjørlo hadde deretter dagens beste etappetid på andre etappe – avstanden til Nydalens Alan Cherry, som nå hadde passert Tyrving, var over 11 minutter.

På tredje etappe slo Nydalen kraftig tilbake. Sindre Østgulen Deisz serverte beste etappetid. Christoffer Ånensen holdt likevel unna, og sendte Vegard Jarvis Westergård ut på siste etappe 1.47 foran Nydalen og 8.54 foran Tyrving.

Vegard taper en god del nedi myra (Grafikk: Snorre)
Ledelse med cirka ett minutt inn mot arenapassering

Dermed var det duket for nervepirrende åtte kilometer da Vegard Jarvis Westergård skulle jages av Nydalens Håvard Haga.

Vegard gjorde det ekstra spennende med en bom i starten, og Nydalen kom helt opp i ryggen før det var Hagas tur til å bomme, og det så tryggere ut igjen.

Men på langstrekket tilbake mot stadion valgte Vegard å sikre ved å følge et myrdrag i stedet for retning i en skråli.

Normalt et bra valg, men ikke slik myrene var etter regnet det siste døgnet. Som lokalkjente Per-Ivar sier:  “Det var blytungt. Vann til opp til hofta stadig vekk. Småsig var blitt til små elver. Det lønte seg å holde åsrygger og lier. Nedi alle søkk var det Niagara Falls.”

Analyse-Snorre konstaterte at Vegard tapte 1.41 til Haga på en del av strekket, og dermed var det nesten kontakt igjen – det var i alle fall helt sikkert at han ikke tålte flere bom om seieren skulle sikres.

Både på stadion og hjemme bak PCene hadde Oppsal-fansen hjertet i halsen etterhvert som Haga spiste seg ytterligere innpå.

Under minuttet.

Ledelsen er under halvminuttet etter en liten sleiv fra Vegard

40 sekunder.

25 sekunder.

Under tjue sekunder! Femten sekunder!!

Men da var det bare en post igjen, så dette måtte vel gå?

Og det gjorde det. Vegard holdt unna og kunne koste på seg en litt stresset defilering med lagkameratene inne på oppløpet. I mål var avstanden fire sekunder – men det er nok!

Oppsal vant dermed herreklassen i Nighthawk for andre gang.

Femten sekunders ledelse med to poster igjen

Tidligere (2021) har det også blitt seiere i både jente- og gutteklassen.

Christoffer Ånensen har dermed vunnet Nighthawk i to ulike klasser!

Andrelaget hadde Sindre Fjogstad, Sigurd Hobøl, Truls Hestengen og Sverre Bang Støeng på nattetappene, men laget var byttet helt ut til dagetappene, som ble løst av Aksel Nikolai Aubert, Per-Ivar Nikolaisen, Jakob Andersen Gjedebo og Håvard Berget.

Vegard holder unna mot siste post

Laget tok seg gjennom til 12.plass, en fin prestasjon med tanke på at deler av lagoppstillingen har hatt relativt få økter med kart de siste par sesongene.

I kvinneklassen var Nydalen i en helt egen divisjon,

førstelaget deres vant med over 50 minutter til NTNUI, og andrelaget ville blitt nummer to om ikke sisteetappeløperen hadde blitt disket.

Det er et resultat som kanskje er ammunisjon for de som frykter at løpere på kvinnesiden vil samles i enda færre klubber nå som Tiomila skal ha nattetapper og sju løpere på kvinnelagene, men vi tar ikke sorgene på forskudd.

Oppsals lag med Mari Kalleson, Kari-Ann Ånensen og Ingvild Maalen Johansen på nattetappene og Tina Kalleson, Synne Utseth Bøhlerengen og Marie Hammer Iversen på dagetappene ble nummer fire.

Uryddig defilering. Olai er fortsatt ikke helt sikker på hvor nær Nydalens ankermann er, men se på hovedbildet, der skimtes han i midten bak!

Oppsal stilte også tilsammen fem ungdomslag, og Dagrun rapporterer:

Alle har fullført på en god måte. Ingen disk, på totalt 20 etapper, og mye god løping selv om det ikke ble noen topp-plassering denne gangen. Vi fikk inn to av tre jentelag i beste halvdel (nr 13 og 15 av 30 startende), og det tredje laget trygt gjennom på 23.plass.

Begge guttelagene ca på beste halvdel (nr. 16 og 19 av 37 startende), og med bare 12-åringer på andrelaget! Dagens store snakkis i ungdomsklassen var nok en veldig fuktig postplassering, der flere hadde vært uti til livet for å komme seg til posten.

Her er bilder av en del av ungdommene, samt vinnerlaget vår på pallen:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Resultatene fra Nighthawk finner du her

Arrangørene i Fet OL og Nighthawk-organisasjonen skal ha masse ros, men Nighthawk sliter dessverre med å dra det store antallet lag, i likhet med mange andre stafetter i Norge, i den grad de finnes ut over mesterskap (og 15-stafetten). Det er synd, for å trene med stafetter som gulrot er gull verd for klubbmiljøene rundt omkring. Det svenske orienteringsforbundet har skjønt det, og starter neste sesong en stafettliga på linje med den finske.