13-16Junior og seniorKonkurranseO-teknikkTrening

Oppsalcupen 2021: løypeleggerkonkurranse og Ola Dilt

Det blir Oppsalcup for ungdommene og juniorene i år også og vi starter allerede nå med de to første øvelsene. Første øvelse er en løypeleggerkonkurranse med innleveringsfrist 18. april (forlenget fra 11.april), mens den andre øvelsen er om å gjøre å sanke flest Ola Dilt poeng frem til 15.juni (poenglisten på turorientering.no vil legges til grunn og man kan starte allerede nå).

Se foreløpig plan for OPPSALCUPEN 2021.

ØVELSE 1 – LØYPELEGGERKONKURRANSE

Å legge løyper er en fin form for trening. Og ikke minst helt koronafri. Håper derfor så mange som mulig forsøker seg på konkurransen. Sett av litt tid i påskeferien til å planlegge noen lure strekk!

INFO:

 • Det skal legges to løyper: En mellomdistanseløype A-løype (ca. 4 – 4,5 km) og en C-løype (ca. 3 km).
 • Løypene skal legges på utsnitt av Haukåsen-kartet. Kartfilen finner dere i jpg-format her. Det anbefales å benytte Purple Pen. En klargjort løypefil som kan benyttes sammen med kartfilen finner dere her. Purple Pen er et gratisprogram. Last programmet ned, legg både kartfilen og løypefilen i samme mappe, åpne så løypefilen (dobbeltklikk på selve filen) og tegn løypene der. Det er også mulig å tegne på utskrift av kartet. Da må utskrift med løypeforslag scannes inn før innlevering. Alternativt kan dere også bruke trialversjonen til OCAD. Det finnes en del opplæringsvideoer, mm på nettet. Se også orientering.no: Løypetegning Ocad og Purple Pen – Norsk Orientering.
 • Tirsdag 30.3 kl. 19-20 kan du være med på krasjkurs i Purple Pen. Påmelding i Eventor: https://eventor.orientering.no/Activities/Show/3945. Kontakt Snorre om dere har spørsmål eller trenger hjelp til å vise hvordan man lager løyper i Purple Pen.
 • Løypa skal være i målestokk 1:7500 (kartfilen blir 1:7500 ved utskrift i A4).
 • Arena og mål skal være ved radarkuppelen på Haukåsen og er tegnet inn i løypefilen.
 • Startpunkt kan velges fritt, men skal være maks 1500 meter fra arena.

 • Følgende punkter vil bli vektlagt i konkurransen:
  • Start
   • Egnet startsted – skal passe for både A- og C-løypa
   • Vei til start bør ikke gå gjennom løpsterrenget
   • Et tips er å forsøke å legge C-løypa først. A-løypa er normalt den enkleste å legge.
  • Løyper
   • Rett vanskelighetsnivå. A-nivå er det vanskeligste nivået. Legg så vanskelig løype du klarer. Men alle poster trenger ikke å være like vanskelige. C-nivå er verre – se tips nedenfor til punkter som bør følges for C-løype.
   • Rett løypelengde
   • Variasjon (f.eks. variasjon mellom korte og lengre strekk, retningsforandringer, veivalgsutfordringer, ulike ledelinjer underveis, ulike postdetaljer, etc.). Som et utgangspunkt kan en si at en mellomdistanseløype har 3-5 poster pr. km. Det bør være en mening bak hver post / strekk. Generelt bør vinkler som er spissere enn 90 grader unngås for at ikke løpere på vei inn skal møte løpere på vei ut av posten.
   • Sikkerhet (ikke plasser poster på toppen av stup eller legg veivalg hvor man er nødt til å passere bratte stup, steinete skråninger eller farlige myrområder)
  • Innsendt løpskart
   • Én pdf-fil for hver løype
   • Riktige postbeskrivelser med IOF-symboler
   • Nøyaktighet og helhetsinntrykk
 • Tips til C-løype:
  • Sørg for et enkelt første strekk (gjerne på N-nivå) for å sikre en god start i løypa.
  • Ei løype med bare C-nivå på strekkene vil kreve mye konsentrasjon. Anbefaler å ha noen strekk og poster på N-nivå, men aldri vanskeligere enn C-nivå.
  • Startplass nær arena om det er mulig.
 • Alle konkurranseforslagene skal være anonyme. De sendes derfor via Morten M, som fjerner navn og oversender alle forslagene samlet til juryen. Dere har mailadressen hans i ukesmailene som kommer fra ungdoms- og juniorgruppa. I juryen sitter Lars K. og Snorre V.
 • Sammenlagt poengsum i A-løypa og C-løypa teller i Oppsalcupen. For 13-14 vil det bli 50 poeng til de som leverer to løyper og 25 poeng til de som leverer én løype. For 15-20 vil det være bedømming og rangering i hver løype. Beste sammenlagt får 50 poeng. Deretter poeng etter Trimtexcupsystemet.
 • Alle får tilbakemelding på løypene sine (på mail).
 • Frist for innlevering: 18.april (forlenget fra 11.april). Spør Snorre om dere lurer på noe!