Junior og seniorStafetter

Junior-NM: jentene tre små sekunder fra stafettmedalje

Oppsals førstelag var så nær, så nær en medalje i D17-20 etter en innholdsrik stafett der det svingte mye i toppen.

Det var lov til å være optimistisk før start – storfavorittene Nydalen stilte noe svekket, og på papiret var det en svært åpen stafett der mange lag ville kunne kjempe om medaljene:

Nydalen både lag 1 og 2 selvsagt, de har solid bredde selv om et par av de beste manglet, fjorårsvinner NTNUI og lag som Tyrving, Fossum, Freidig, BUL-Tromsø og Østmarka. Og ikke minst Oppsal! Men det som er likt for alle lag er selvsagt at på en stafett må det løpes trygt og stødig for å unngå store tidstap.

Katrine og Ane forbereder seg
Starten går – Ane i første rekke, Katrine fint med

Ane Hustvedt kom svært godt i gang på første etappe, og var på andreplass både på første og andre meldepost. Hvem som ledet vekslet noe, både Freidig 1, Nydalen 1 og Fossum var helt i teten på meldepostene, og halvannen kilometer før mål var det stadig ni lag innenfor 22 sekunder. Mot slutten sprakk gruppa litt opp, og det var BUL-Tromsø som vekslet først med Freidig åtte sekunder bak. Deretter var det en liten luke til lagene fra tredje til åttendeplass, som kom inn i flokk. Ane var nummer åtte, 34 sekunder bak BUL-Tromsø. Førsteetappe helt etter boka fra Ane!

For andrelaget startet Katrine Bjordal Veggan fint, og var oppe i topp 15 på en passering, men fikk det litt tøffere mot slutten og vekslet som nummer 23.

På stafetten er det alltid spennende å se hvordan de ulike klubbene har valgt å komponere lagene sine. Noen spiller ut sine sterkeste kort fra start, mens andre sparer sine antatt beste til siste etappe – og andre igjen er jevnt besatt på alle etapper.

Tina på andre etappe

Da lagene løp ut på andre etappe hadde man vel en følelse av at noen lag ville falle av ganske raskt, mens f.eks BUL-Tromsø og Fossum ville kunne lage trøbbel utover i stafetten. Tina Kalleson på andre etappe løp Oppsal raskt opp fra åttende til fjerdeplass på første og andre passering, men det var NTNUI som hadde et ekstra gir på denne etappen: Åsne Haavengen skaffet en luke på over to minutter. Litt overraskende var det BUL-Tromsø som fulgte nærmest. Tina gikk på en bom som kostet to-tre minutter, i likhet med flere av løperne rundt. Til veksling var det fjorårsvinnerne NTNUI i klar ledelse, to og et halvt minutt foran BUL-Tromsø. Og fra andreplass til forfølgergruppa var det nå over fire minutter. I denne gruppa var Oppsal, men også Nydalen, Fossum, Tyrving, Sturla og to lag fra Freidig – Freidigs førstelag så ut til å ha løpt seg ut av medaljekampen, men klarte å samle seg og vekslet på halen av forfølgergruppa.

Dermed så det ut til å være duket for bronsekamp: NTNUIs ankerkvinne Sara Nystrøm Olsen tok en sterk fjerdeplass i D19-20 på lørdagens mellomdistanse, mens BUL-Tromsøs Elisa Götsch Iversen vant NM ultralang i D17-18 og var med på stafettlaget som tok bronse i ungdoms-EM, der Ingeborg løp siste etappe – slik at det så vanskelig ut å hente inn seks og fire minutter på dem, slik at det så tøft nok ut å kunne klare en bronse i duell med blant annet sterke løpere som Nydalens Oda Scheele, Fossums Heidi Kristina Sebjørnsen og Freidigs Mari Eidsmo.

Men, det skal løpes først, og stafett er stafett og alt det der.

Ingeborg (orange) tar sin gaflingspost ovenfra og blir hentet inn av Freidig (burgunder), mens Nydalen (lys blå) stikker fra og Tyrving (mellomblå) også passerer. NTNUI (lilla) er i gang med sin kjempebom, mens BUL-Tromsø (mørk blå) er på vei mot gull
En sånn bom man ikke glemmer med det første. NTNUI (lilla) legger inn en tolvminutters bom, og serverer BUL-Tromsø NM-tittelen

Til første passering etter en snau kilometer var alt “normalt”; NTNUI og BUL-Tromsø holdt lukene sine, Ingeborg tok kommandoen i forfølgergruppa og passerte på tredjeplass. Neste passering var etter 2,67 km, og dit ble det action for alle som fulgte etappen på GPS-tracking (se reprisen her):

BUL-Tromsø var allerede i ferd med å nærme seg NTNUI noe da trondheimsstudentenes ankerkvinne leverte en bom av de helt store. Hun tapte hele tolv minutter til BUL-Tromsø og falt ned på sjuendeplass.

I forfølgergruppa løp Ingeborg dessverre ikke helt optimalt inn i fjerde post, som var gaflet, og Nydalen og Tyrving fikk luke, samtidig som Freidig stemplet ti-femten sekunder foran på posten, mens Fossum og Sturla gikk i feil gafling og tapte tid. På neste passering var Nydalen nummer to, 4.25 bak BUL-Tromsø, men tre minutter foran Tyrving. Freidig og Oppsal var minuttet bak Tyrving igjen, med Fossum og Sturla enda 45 sekunder bak. NTNUI passerte på åttendeplass og var blitt slått med 14 minutter av BUL-Tromsø på 2,67 kilometer. Utover i etappen tok Freidig og Oppsal igjen Tyrving, men ingen av dem klarte å rykke fra, og det ble avgjort på veistrekkene mot arena. Her var Freidigs løper ørlite grann sterkere, og dermed ble det fjerdeplass for Oppsal, en plass bedre enn i fjor! BUL-Tromsø tok en litt overraskende seier, mens Nydalen løp inn til sølv. Tyrving og Fossum ble nummer fem og seks, mens NTNUI falt ned til sjuendeplass – i fjor tok de gullet da Nydalen fikk blackout på siste etappe, nå var det deres tur til å kollapse.

Oppsal 2 fikk 24.plass i stafetten og 20.plass i NM. Dermed var andrelaget også en plass bedre enn i fjor! Tale Nordby Hvenekilde og Mari Kalleson løp de to siste etappene.

Resultater

Pallen: sølv til nydalen, med Marie Scheele, Inga Skaarer Wiklund og Oda Scheele, gull til BUL-Tromsø og Elisa Götsch Iversen, Klara Graversen og Mariluise Schmitt Gran, bronse til Freidig med Maria Strømdal Wiik, Mathea Spets Storhov og Mari Eidsmo. Ane, Tina og Ingeborg ble nummer fire.