Junior og seniorStafetter

Junior-NM: herlig laginnsats, to Oppsal-lag i topp 10

Sjetteplass på førstelaget – med to sekstenåringer på laget! Tiendeplass for andrelaget – beste andrelag i landet! Oppsals juniorlag leverte gnistrende laginnsats, og var i medaljekampen til langt ut i siste etappe.

Klare for start. Sigurd har løftet blikket i bakre rekke!

Juniorguttas stafett ble en spennende affære, der mange lag kjempet langt framme. Spesielt på de to første etappene var det både mange lag og mange omveltninger i teten. Favorittene var “the usual suspects” – fjorårsvinner Nydalen 1 hadde en fryktinngytende lagoppstilling, der Kasper Bakken Ulseth innledet og vinnerne av hver sin klasse på lørdag, Nils Anders Niklasson og Kornelius Kriszat-Løvfald, løp de to siste. Andre- og tredjelaget til burgunderklubben så ikke mye dårligere ut og ville garantert jobbe for flere lag på pallen, som i fjor. Men det var mange lag som så sterke ut på papiret, fjorårstreer NTNUI med ingen ringere enn “vår egen” Anselm Reichenbach på siste etappe, Freidigs to lag, Sandnes som virkelig har fått vind i seilene de siste årene, Bækkelaget, Kongsberg, Lillehammer, Fossum, Asker, Gjø-Vard, Halden…det var mer enn nok motstand for våre utvalgte. Oppsal stilte med to fulle lag, mens tredjelaget dessverre bare hadde to løpere på grunn av sykdom.

Sondre jager på!

Første etappe ble ikke uventet et bikkjeslagsmål med høy fart og innimellom noe bomming på flere lag. Allerede på første passering etter ca en kilometer var det blitt differanser: Freidig hadde fått en luke på 20 sekunder til Lillehammer, som ledet an i en stor gruppe lag – blant dem Oppsal 2 med Sigurd Rødnes på første etappe. Han var 44 sekunder bak, mens Sondre Olaussen på førstelaget var litt lenger bak i toget, snaue minuttet bak.

Men på neste passering, etter 3 km, var det snudd: Favorittene Nydalen 1 hadde overtatt ledelsen, og var nå 16 sekunder foran Asker og et mikslag med Elverum/Ås (mikslagene teller ikke i NM). Sondre var stadig minuttet bak, men passerte nå på fjerdeplass! Sigurd var nå rundt tre minutter bak, mens Freidig og Lillehammer hadde gått på en smell og var fem og et halvt minutt bak Nydalen 1. Slik fortsatte det å svinge på etappen – etter nok en kilometer hadde Sondre gitt bort to minutter til Nydalen, mens Sigurd hadde samme avstand som ved forrige passering.

Christoffer, i drakten som er en hyllest til avdøde Audun Heimdal

På de siste postene inn mot veksling bommet teten, og det var et stort tog som kom inn innenfor 40 sekunder. Mikslaget Elverum/Ås vekslet først, med to Kongsberg-lag deretter. Sondre sendte ut Christoffer Ånensen som nummer 15, 39 sekunder bak teten. Sigurd vekslet tre minutter bak på 19.plass.

På andre etappe ble det mer strekk i feltet. Sandnes og Kongberg 1 klarte å få en luke på ett minutt til Sturla og Nydalen 1. Deretter fulgte Fossum, mens Christoffer vekslet på en flott sjetteplass, 3.10 bak Sandnes. Marius Aamodt løp en flott etappe for andrelaget og avanserte til 11.plass (niendeplass i NM), med Freidig jagende rett bak.

Den tredje etappen ble dramatisk og kunne følges på GPS hos utvalgte lag.

Kongsberg (lys rød) og Sandnes (mørk blå) slipper Nydalen (lilla) inn i gullkampen
Ask får kontakt med Fossum og Kongsberg
Asks sure tominutterssleiv ut fra post 12
Ask får nesten kontakt med Bækkelaget og Kongsberg

På den første passeringen var stadig Kongsberg og Sandnes i tet, men Nydalens ankermann Kornelius Kriszat-Løvfald skrudde opp tempoet kraftig samtidig som det ble gjort feil hos de andre.

Fossum gikk feil i første gafling, og Oppsals ankermann Ask Olaussen fikk kontakt.

Kongsberg gjorde en retningsfeil til post 5 og tapte tid, mens Sandnes bommet inn i posten, slik at Nydalen gikk forbi.

Til niende og tiende post gjorde først Fossum, deretter Ask en liten sving, og på post 10 var lagene som kjempet om bronse, Oppsal, Fossum og Kongsberg samlet.

For Fossum og Konsberg løp hhv Phillip Lehmann Romøren og Andreas Myrvold Skovlyst – begge representerte Norge i ungdoms-EM i år.

Likevel tok Ask kommandoen i gruppa og hadde fått noen sekunder på den tolvte posten, da missen kom:

En sleiv ut av posten gjorde at han løp drøye to minutter i feil retning, og plutselig hadde Bækkelagets løpssterke Cornelius Bjørk kontakt, mens det var over minuttet fram til Fossum og Kongsberg.

Ask tok det lange høyreveivalget på langstrekket til 15.post, men både Bækkelaget og Kongsberg misset på den 16.posten, slik at han nesten kom opp i ryggen på dem likevel, men medaljene var uansett utenfor rekkevidde.

Nydalen løp rett og slett fra Sandnes, mens Fossum unngikk bom på slutten og tok bronse.

Oppsal fikk en fin sjetteplass, men Ask vil nok tenke litt på utgangen fra post 12.

Aksel Nikolai Aubert gjorde en veldig fin sisteetappe for andrelaget, som ble nummer 11 i stafetten og nummer 10 i NM. Sigurd, Marius og Aksel sørget dermed for at Oppsal 2 ble landets beste andrelag! To lag i topp 10, med halvparten sekstenåringer, det er knallbra!

På tredjelaget fikk Sigurd Hobøl og Synne Utseth Bøhlerengen fin stafetterfaring så lenge laget var med i stafetten, og så krysser vi fingrene for at alle unngår sykdom (og at vi kanskje har enda flere lag?) neste år!

Resultater

Ask
Sigurd H
Aksel
Synne