Landslag

VM knockoutsprint: klart for spennende kvalifisering tirsdag morgen

Den siste VM-øvelsen i Skottland står for døren. Det er kvalifisering for knockoutsprintfinalene allerede tidlig tirsdag morgen. Vegard Jarvis Westergård, Jørgen Baklid og Anselm Reichenbach har blitt plassert i hvert sitt kvalifiseringsheat – så de vil i alle fall ikke stå i veien for hverandre i kvalifiseringen.

For det er et trangt nåløye man skal gjennom for å ta seg til utslagsrundene. Det er tre ulike kvalifiseringsheat. Tolv løpere fra hvert heat går videre til kvartfinalen. Det er også seeding, slik at de antatt beste starter først.

Vegard er plassert i heat 1, og er på papiret den som har det vanskeligste utgangspunktet. Startlista i heat 1 er fryktinngytende og inneholder blant annet den ferske verdensmester Martin Regborn, Kasper Fosser, stafettverdensmester Riccardo Rancan, Tuomas Heikkilä, som løp Finland tilbake i gullkampen på sprintstafetten og italieneren Fransisco Mariani, som tok femteplass på den individuelle sprinten – i tillegg til en rekke andre toppløpere.

Anselm er plassert i heat 2, og skal ut som 13.mann i sitt heat. Med andre ord KAN det holde til avansement om han slår en av løperne foran – og holder unna for de som starter bak. Men det er mange om beinet, og det har vært uhyre små marginer i mesterskapet så langt. Anselm var tre sure sekunder fra finale på den individuelle sprinten, vi krysser fingrene for at marginene er på hans side i morgen. Blant løperne i heatet finner vi sterke navn som Ralph Street, Yannick Michiels, elias Jonsson og årets svenske mester Jonatan Gustafsson.

Jørgen skal løpe sin eneste distanse i VM, og bør også ha gode sjanser til å ta seg videre. Han skal ut som nummer åtte i heat 3. I dette heatet finner vi sterke løpere som Emil Svensk, Joey Hadorn, Tim Robertson, Tomas Krivda og den sterke spanjolen Alvaro Cascado. Nydalen og Tysklands Bojan Blumenstein er også i dette heatet. Det er nesten 40 løpere i hvert heat.

Herrenes kvalifisering starter klokka 1041. Damenes tre heat går først, med start fra kl 1001. Norge stiller med Pia Young Vik (heat 1), Victoria Hæstad Bjørnstad (heat 2) og Andrine Benjaminsen (heat 3).

Kvalifiseringen foregår i Wester Hailes sørvest for sentrum, et ganske standard bolig/blokk/skole/forstadsområde av typen som finnes omtrent overalt, før man flytter seg til Edinburgh sentrum for finalene – her kan det fort bli mer av gamleby-trappene, smugene og de intrikate veivalgsutfordringene som møtte løperne på den individuelle sprinten, men det er også mulig med mer tradisjonell bykjerne.

Det er tracking og liveresultater fra kvalifiseringen på IOFs livesenter

I tillegg blir det en TV-produksjon av kvartfinalene på EBUs strømmetjeneste Eurovision Sport fra klokka 1520.

Semifinaler og finaler kan følges i NRKTV eller på NRK1/2 fra klokka 1700.