Landslag

VM-SØLV! Jørgen tok Norges første VM-medalje på knockoutsprint

Allerede etter semifinalen var Jørgen Baklid historisk som den første nordmann i en VM-finale i knockoutsprint. Men det stoppet ikke der. En iskald Jørgen løp inn til sølv da favorittene mistet hodet mot slutten av finalen.

Og det var ikke bare i finalen han leverte på imponerende måte. Etter å ha fulgt de to første konkurransene fra sidelinjen virket han heltent i kvalifiseringen og tok seg videre med god margin, som nummer fem av 12 som gikk til kvartfinalene.

Jørgen i kvaliken (foto: Kristina Lindgren /IOF)

Kasper Fosser og Elias Jonsson gikk også videre, slik at alle norske herreløpere var klare for kvartfinale.

Løperne valgte deretter hvilket av de seks kvartfinaleheatene de ville løpe i, organisert slik at heat-toerne valgte først, deretter vinnerne i de tre kvalifiseringheatene, så treerne, firerne og så videre til alle de 36 plassene var fylt opp. Jørgen valgte å løpe i heat seks, og skulle dermed opp mot Yannick Michiels (Belgia), Teemu Oksanen (Finland), Jannis Bonek (Østerrike), Henry McNulty (Australia) og Adrien Delenne (Frankrike).

Jørgen løp taktisk smart i kvartfinalen hvor det var Michiels som satte fart – og gjorde feil. På nest siste strekk viste Jørgen lekent fram taktomslaget og klarte topp tre uten store problemer. Lenger bak ble det knuffing, som førte til at fire løpere fikk gå videre fra heatet, bare Delenne og McNulty røk ut.

I tidligere heat gikk Fosser videre, mens Jonsson ble slått ut.

Fosser kom seg ikke videre fra sin semifinale, og dermed var Jørgen Norges siste medaljehåp. I semifinalen skulle han opp mot Emil Svensk (Sverige, bronsevinner på individuell sprint), Riccardo Rancan (Sveits, gullvinner på sprintstafetten) og Jonas Hubaceck (Tsjekkia) i tillegg til Oksanen, Michiels og Bonek – sju sterke løpere kjempet om to finaleplasser. Semifinalen ble meget dramatisk: Emil Svensk og Bonek satte høy fart mot slutten, med Jørgen som nummer tre, men Svensk dro med seg Bonek mot en feil trapp. Jørgen hadde kontroll, smatt ned trappa og hadde plutselig ti meters ledelse. Han vant semifinalen med Rancan på en like trygg andreplass.

Dermed var det duket for finale – mot Rancan, Martin Regborn (Sverige, verdensmester individuelt på fredag), Joey Hadorn (Sveits, verdensmester sprintstafett), Jonatan Gustafsson (medalje i knockoutsprint forrige VM) og den spanske overraskelsesmannen Alvaro Casado.

Jørgen mellom svenskene tidlig i finalen (foto: Kristina Lindgren/ IOF)

Det ble en taktisk og nervepirrende finale der ingen tok sjansen på å rote bort en medaljemulighet med alternative veivalg på de vanskeligste strekkene. Men noen poster før mål skaffet Rancan seg en liten luke med et høyreveivalg rundt en bygning der resten løp venstre. Dermed ble alle tøyler sluppet, og det ble løpt i enormt høy fart på de siste strekkene, der begge svenskene, Hadorn og Jørgen gjorde det de kunne for å tette den lille luka Rancan hadde fått og posisjonere seg før spurten. Inn mot nest siste post brøt Hadorn og svenskene til venstre for tidlig, men Jørgen hadde nok en gang kontroll og var oppe på andreplass. Rancan holdt unna, men Jørgen sikret en fantastisk sølvmedalje: Norges eneste individuelle medalje i dette VM, Norges første medalje i knockoutsprint og første individuelle VM-medalje for en Oppsal-senior siden 80-tallet!

Rancan spurter for livet, Jørgen konstaterer at svenskene ikke rekker fram (foto:Kristina Lindgren/ IOF)
Foto: Kristina Lindgren/ IOF
Jørgen Baklid i mål til VM-sølv! (Foto: Ivar Haugen/NOF)
Foto: Kristina Lindgren/ IOF

Vegard Jarvis Westergård og Anselm Reichenbach klarte dessverre ikke å ta seg videre fra kvalifiseringen. De ble nummer 21 og 18 i sine heat.

Canada og Tyskland (foto: Lars Klyve)

Kvinnenes finale ga svensk dobbeltseier: Tove Alexandersson vant foran Karolin Ohlsson, med sveitsiske Simona Aebersold på tredje. Ohlsson gikk videre til finalen med ett tidels margin, på bekostning av Victoria Hæstad Bjørnstad, så det er små marginer. Pia Young Vik ble også slått ut i semifinalen, mens det var stopp for Andrine Benjaminsen i kvartfinalen.

Men denne dagen tilhørte Jørgen – hele Oppsal Orientering gratulerer med fantastisk innsats og en velfortjent medalje som vil henge pent ved siden av gullmedaljene fra VM i skiorientering!

Jørgen med medaljen (foto: Lars Klyve)
… og Vegard reklamerer. Må smi mens jernet er varmt i silly season!