Landslag

VM: Anselm og Tyskland nummer 13, Vegard og Canada nummer 19

Både Tyskland og Canada leverte sine beste resultater på VM sprintstafett noensinne i Skottland i dag.

Stafetten foregikk på Heriot-Watt University, et typisk campus-område vest for Edinburgh sentrum – noe som ga andre utfordringer enn på den individuelle sprinten. Farten ble høyere, mens de ble mindre av trappene, smugene og høydeforskjellene som gjorde den individuelle sprinten så tricky.

Løypelegger Graeme Auckland hadde forsøkt å legge løypene slik at løperne se hverandre mye i ulike retninger, og muligens bli stresset av det. Det skulle vise seg å lykkes.

De store favorittene på forhånd var Sverige og Sveits, mens Norge var regnet som ett av sju-åtte lag som ville kunne kjempe om medalje. På første etappe satte Hanna Lundberg og Natalia Gemperle tidlig fart for favorittene, men det ble hele tiden gjort småfeil, slik at forfølgerne kunne tette luker. Helt mot slutten av etappen strakk det seg likevel litt ut. Nederlands Eef van Dongen vekslet først, sekundet foran Grace Molloy (Storbritannia) og Lundberg. Sveits og Danmark (Hemings Josefine Lind) var også med i tetkvintetten, mens Norges Victoria Hæstad Bjørnstad vekslet på sjetteplass, tolv sekunder bak Nederland, med Ungarn og Finland hakk i hæl.

Ikke overraskende klarte ikke Nederland å holde ledelsen. To lag klarte å få luke på andre etappe: favorittene Sveits og Sverige etter sterke løp av Riccardo Rancan og Emil Svensk.

Vegard på 2.etappe (alle foto: IOF/Kristina Lindgren)

Danmark, Finland og Storbritannia vekslet rundt 20 sekunder bak, mens det var enda et halvminutt til Ungarn, Belgia (Yannick Michiels hadde beste etappetid på 2.etappe) og Norge – Eirik Langedal Breivik holdt på å løpe forbi en post, måtte snu og tapte 15-20 sekunder.

Vegard Jarvis Westergård ble sendt ut som nummer 25 for Canada, og avanserte tre plasser.

På tredje etappe gjorde Finlands Toumas Heikkilä et skikkelig jafs og kom seg opp til Sveits og Sverige med Martin Regborn og Joey Hadorn. Både Kasper Fosser og Ralph Street (Storbritannia) startet forrykende på sine etapper, Fosser hadde beste etappetid, men klarte ikke å tette luka og var 16 og 23 sekunder bak til veksling.

Anselm Reichenbach gikk ut som nummer 14, ble passert av Tim Robertson (New Zealand) og Ruslan Glibov (Ukraina), men tapte bare 59 sekunder til Sverige/Sveits og kunne sende ut Tysklands ankerkvinne bakerst i gruppa som kjempet om en fin 11.plass.

På siste etappe ble det en stafett-oppvisning av Simona Aebersold – hun løp rett og slett fra Venla Harju, og serverte offensiv orientering som stresset Tove Alexandersson til å gjøre flere feil. Dermed kunne hun løpe Sveits inn til gull – sveitserne var kanskje det eneste av det 38 lagene på start som gikk bortimot feilfritt gjennom stafetten.

Alexandersson løp inn rundt ti sekunder bak, Harju litt over halvminuttet etter. Men dramatikken var ikke helt over: Det viste seg at Tove Alexandersson hadde stemplet på feil 12.post, og dermed ble Sverige diskvalifisert. Andrine Benjaminsen trodde hun hadde avgjort kampen om fjerdeplassen, men det viste seg altså at det ble norsk bronse – den første norske medaljen i årets VM.

Tyskland kom inn på en 13.plass – to plasser bedre enn forrige bestenotering (2021). Canada ble nummer 19 og tangerte resultatet fra 2016.

Resultatene

Jørgen i kulissene

Tirsdag skal også Jørgen Baklid i aksjon på knockoutsprinten – det er hans eneste distanse i mesterskapet. Vi krysser fingrene!

Pallen: sølv til Finland, gull til Sveits, bronse til Norge. Sveits vinner VM sprintstafett for første gang siden 2014, og Sveriges seiersrekke i øvelsen stopper på fire strake.