StafetterVeteran

Veteranlagets rapport fra Tiomila: suksess!

En av klubbens nyvinninger denne sesongen er et veteran/+500-lag i Tiomila, altså et lag i den såkalte “Gubbekampen”, der de ti løpernes samlede alder må være minst 500 år. Primus motor for veteranlaget, Bent Erik Skaug, har sendt følgende rapport til informasjon og ikke minst inspirasjon:

“Etter et langt og begivenhetsrikt liv på Tiomila skulle 2024 markere en myk landing for de av oss som er over høyden på vår o-karriere. Vi har gått gradene, fra å starte som ung med etappe på 3. laget, deretter gå gradene på 2. laget før vi etterhvert fikk opprykk til 1. laget. Så mange år med korte og lange etapper på 1. laget før vi igjen ble henvist til 2. laget. Deretter litt pendel opp på 1.laget når det manglet folk for så å stabilisere seg litt på 2. laget, men fortsatt med lange etapper innimellom.

Den myke landingen skulle komme i 2024 med Oppsals veteranlag, et lag hvor vi kan bli for resten av livet. Vårt siste lag.

Men så enkelt skulle det ikke bli. 2. laget manglet løpere og Veteranlaget, med sine mange sterke løpere, måtte stille opp som et farmerlag. Noen av våre sterkeste Veteranlagsløpere ble brukt til å styrke 2. laget som da kom seg gjennom stafetten på en respektabel 202. plass. Det var mye bra løping på 2. laget. Veteranlaget derimot, hadde enda større planer. Her er en gjennomgang av veteranenes innsats:

Eilert med bunnsolid førsteetappe

1. Etappe: Eilert Aamodt (54). Først sett i Oppsal-drakt rundt 1980 på Oppsal Skigruppes treninger fra Solbergliveien. Ble etterhvert o-løper og har holdt det gående siden. Denne vinteren sett utallige ganger under finpussingen av formen sammen med eliten på Bislett. Hans første førsteetappe på Tio. Og beviset for at det aldri er for sent for noe. For en etappe. Vi ga han +4 pr. Kilometer i forhold til tet og han klokker inn på akkurat det uten noen store bommer. Vi er med, 3 sekunder etter Nydalen Veteran og 3 sekunder før Moss. Vi er på 290. plass.

Thor ut på 2.etappe med Nydalens veteranlag i rygg

2. Etappe: Thor Mella (60) Legenden fra Rælingen hadde gjort et skikkelig overtråkk like før Tio. Det reddet han på Veteranlaget (uten overtråkk hadde han nok blitt offer for opprykk). Men skulle han bli klar til Tio? Noe sykling uka før, og en lett test av benet på morgenen gjorde at han valgte å stille. For første gang i historien skulle Tiomila få se en haltende mann UT av stadion. Men han går rent og leverer bra tatt til følge benet. Taper under 4 min/km til tet og løper opp 11 plasser til en 279. plass.

3. Etappe: Halvor Hobøl (48) Har vært et sikkert kort for Veteranlaget hele vinteren. Skulle egentlig hatt en senere etappe, men vi satte han opp tidlig for å nyte godt av hand styrke på lagledersiden utover natten. Drar på et par bommer og vi må se Nydalen dra litt i fra oss. Men mange bommer på 3. etappen og vi løper oss opp 3 plasser til 276. plass.

2. Etappe (DAMKAVLEN): Kari-Ann Aanesen (49) Den glade sørlending er så sprek at hun ikke bare fikk opprykk til 2. laget, men gjorde en walk-over direkte til 1. laget. Og der svarer hun på tiltale med å gjøre et fantastisk løp. Taper såvidt over minuttet per km og løper laget opp fra en 98. plass til en 91. plass. Også her har det nok vært utallige økter på Bislett i løpet av vinteren. Og vi skal ikke se bort fra at lange skiturer og padling er viktige ingredienser i treningsmiksen. Kan tenkes at hun må vente noen år før det blir Veteranlag her.

4. Etappe: Bent Erik Skaug (55) Etter min forrige Långa i 1997 skulle det altså ta 27 år før jeg ble funnet verdig en Långa natten igjen. God oppladning gjennom høsten med natt-treninger, utallige skiøkter gjennom vinteren krydret med noen drag på Bislett skulle vise seg å være bra grunnlag for å holde seg med fellesstarten gjennom natten. Får endelig satt Nydalen på plass, taper 2.30 per km til tet og veksler som 257. lag.

5. Etappe: Kjell Winther (77) Noe varer evig. Kjell debuterte i Tio for NTHI omtrent da jeg ble født og har holdt koken siden. Første gang jeg husker Kjell var på Tio i 1985 da han kom inn 2-3 minutter etter teten på 1. etappe. Han er blant de beste i verden i sin årsklasse og trener vel like mye nå som han har gjort de siste 50 årene. Det gir resultater selv om han nok gikk på et par små. Veksler som 257. lag.

6. Etappe: Åsmund Verpe Moli (46) Åsmund har, tross debut i voksen alder, klatret fort i gradene og virkelig fått sving på orienteringen. I glimrende form og allerede på generalprøven før Tio (Kvistkvaset) viste han sterke takter. Debut på Tiomila, taper 4 min per km og løper oss opp til en 261. plass.

7. Etappe (2.LAGET): Lars Ballangrud (51) God utvikling som ung på Hadeland, men ble borte for o-sporten i mange år før han igjen skulle får orden på satsingen hos oss i Oppsal. Mange økter på Strava vitner om målrettet trening gjennom hele vinteren med påfølgende resultater. Litt kniving mellom korsang og orientering, men regner med at strategien med å stjele stemmen din på Tio gjør den prioriteringen enkel framover. Løper 2. laget inn til en 206.plass.

7. Etappe: Hauk Aasen alias Per-Ivar Nikolaisen (47) Også her en mann hentet inn langt østfra. Eneste som sammen med Kjell kan kalles regjerende veteranmester og derfor en selvfølge på Veteranlaget. Lå bra an utover vinteren men en lei forkjølelse i ukene fram mot Tio var nok ikke optimalt. Leverer allikevel til ståkarakter på 2. laget hvor han taper 2.30 min/km til tet. På Veteranlaget må han derimot over 4 min/km til tet og veksler oss inn til en 247. plass.

8. Etappe: Eivind Vågsnes (16) Fordelen med gode eldre løpere på Veteranlaget er at du innimellom kan nyte godt av yngre krefter. Eivind hadde selvfølgelig en etappe på Ungdomslaget, men hadde ikke noe problem med å følge opp med en glimrende etappe på Veteranlaget. Hadde et par bom, men leverer og løper oss opp 10 plasser til en 237. plass. Du skal nok gå den veien jeg nevnte i begynnelsen med mange år på 1. og 2. laget Eivind, men gled deg med at om 61 år, når du har nådd Kjells alder, i 2085, så er det fortsatt muligheter på Veteranlaget!

9. Etappe: Arne Olaussen (2.LAGET) (56) og Ola Dilt alias Sondre Olaussen (18) Traff Arne første gang på o-trening i 1980. Han var et år eldre enn oss og den stødige klippen for oss nybegynnere. Vokste i gradene, men som Lars ga han seg i en periode etter at han kom hjem fra Trondheim. Men har du en kone som er glad i å trene og gå på tur, og får tre gutter som er enda mer glad i det, ja da blir det comeback. Og hvilket comeback. På tross av en liten setback i fjor så har det bare gått en vei. Blant annet takket være utallige Vangenturer, sommer som vinter. Skjebnens ironi skulle ha det til at når Arne endelig fikk sin Tio-debut så ble det opprykk til 2. laget, og samtidig Ola Dilt på Veteranlaget. Og dette ble etappen der Veteranlaget skulle runde 2. laget. Arne, til neste år når du løper på Veteranlaget så henger du deg på hvis Ola Dilt kommer bakfra! Veteranlaget veksler på en 218. plass og 2. laget på en 229. plass.

10. Etappe: Skule Ruud Av manko på løpere måtte vi leie inn en utenlandsk løper på denne etappen. Han løper veldig bra, og selv om også Serhii løper bra for 2. laget så klokker Veteranlaget inn på en 190. plass, 12 plasser før 2. laget.

5. Etappe (DAMKAVLEN): Vigdis Hobøl (46) Etter å ha sett henne på flere Veterantreninger i fjor høst regnet vi også Vigdis som sikker Veteranløper, men vårformen viste seg å være for god, så også hun fikk opprykk til 1. laget. Løper glimrende og taper bare 2 min/km til tet. Løper laget opp en plass til en 50. plass! Også henne må vi nok innse å ikke få med på Veteranlag på noen år…

Thors gps-spor er en lærebok i tio-løping

Årets Veteranvirksomhet i klubben var bare en start. “Vårt siste lag” kommer til å satse hardere til neste år:

  • Ingen farming til 2. laget.
  • Flere natt-treninger på høsten.
  • Flere økter på Bislett i løpet av vinteren og jevn økning i mengde. (Husk at man ikke skal øke med mer enn 10-15% mengde per år, det gjelder oss over 50 også.)

I tillegg til de nevnte over hadde vi mange som ikke hadde mulighet være med i år, bl.a: Morten Mosland, Vidar Gjelstad, Arild Andersen, Helge Solheim, Sindre Fjogstad, Anders Fjogstad, Lars Klyve, Espen Aubert, Espen Wigaard, Snorre Veggan, Boye Bøhlerengen, Stein Mella, Carl Erik Wasberg, Erling Hobøl og enda flere. Og da har jeg ikke begynt å dra meg ned på lista med gamle storheter som Morten Aaserud, Morten Kristoffersen, Jan Karl Andersen osv.

Veteranlaget går for et år til!

Bent Erik”

(hovedbildet: Veteranene rocker natta, Lars B, Kjell W, Thor M og Bent Erik S)