Oppsal og Driv skal arrangere NM-uka 2026!

Norges Orienteringsforbund har tildelt NM-uka 2026 til Oppsal Orientering og Driv IL. Mesterskapet skal i utgangspunktet arrangeres 3.-6.september, men kan skyves en uke om den internasjonale terminlisten skulle tilsi det. Dermed er det duket for at Norges aller beste løpere nok en gang skal gjøre opp i Østmarka, bare tre år etter O-festivalen.

Onsdag ble samarbeidsavtalen undertegnet av de to klubblederne Ronny Skaug (Driv) og Ludvig Rødnes (Oppsal).

Vi er veldig glade over at Oppsal og Driv har blitt tildelt NM-uka 2026, og gleder oss til å vise frem noe av det fineste Østmarka har å by på av orienteringsterreng, sier Ludvig. 

Der O-festivalen gikk i Oslo kommunes skoger i NM-uka 2026 vil løperne kjempe om medaljer i Enebakk kommune – det første NM-arrangementet i Enebakk noensinne.

Oppsal har ett kart i denne delen av Østmarka, Durud-Rausjø, som ble gitt ut på 90-tallet. Dette området ligger nord for en rekke glimrende kart Driv IL i Enebakk har gitt ut de siste årene. De har vært synfart og rentegnet av Kristen Treekrem, og to av dem, Bjerkeskogen og Kjølstad har blitt kåret til Årets O-kart i NOFs kåringer i 2017 og 2021. Treekrem synfarte også kartene som ble brukt under O-festivalen 2023.

Dermed blir det naturlig å benytte begge klubbenes områder for å få et stort, sammenhengende NM-terreng, nærmest ubrukt i elitesammenheng, ettersom det nevnte Oppsal-kartet knapt har vært brukt til konkurranse de siste tjue årene og Drivs kart primært har vært brukt til turorientering.

Onsdag ble det også inngått en kartavtale mellom de to klubbene.

Lars Klyve, Christian Hillmann fra statsforvalteren, Enebakk-ordfører Christopher Leiknes og Drivs mann i hovedkomiteen, Nils Petter Wiik.

Lars Klyve var også leder av hovedkomitéen under O-festivalen, og har samme rolle i planleggingen av NM-uka. Flere av nøkkelpersonene fra arrangementet i 2023 er allerede godt i gang med å planlegge NM 2026. God lokalkunnskap er svært viktig for et vellykket NM-arrangement, og Drivs Nils Petter Wiik er også med i hovedkomitéen.

Det har vært positivitet og engasjement fra vi hadde den første praten om et mulig NM-samarbeid. Vi gleder oss stort til å forberede og gjennomføre en strålende NM-uke, sier Klyve.

Foreløpig har NM-planene blitt godt tatt i mot, og både Enebakk-ordfører Christopher Leiknes og Christian Hillmann fra statsforvalteren er orientert og fornøyde.

Den positiv responsen vi har fått fra Enebakk kommune, privat grunneier og andre grupper i Driv IL sikrer god lokal forankring og et spennende NM i nasjonalparkkommunen Enebakk, sier Wiik, som også er fornøyd med at Driv får nye kart til sin populære turorientering, og at de også bruke NM til å skape ny blest om konkurranseorientering i kommunen i tida fram mot og under gjennomføring av NM-uka.

Men om Driv kanskje ikke har så mange aktuelle for start i NM-uka, er NM på hjemmebane en mulighet som gir

Oppsals medaljevinnere under NM-uka i 2023 vil være hhv første års senior (Ingeborg) og siste års junior (Sondre) i 2026.

Oppsal-trener Vegard Jarvis Westergård vann i munnen:

-Vi har satt en stor rød ring rundt NM 2026 i kalenderen. Vi har en ambisiøs gruppe med seniorløpere, og en stor gjeng som kommer til å løpe juniorklassene, lover han.

Alle NM-aktuelle løpere skjermes fra oppgaver i forbindelse med NM-arrangementet, slik at arrangørklubbenes satsende løpere får mulighet til å prege NM-løpene.

-Det er både nåværende ungdomsløpere som er så heldige å få løpe sin første NM-uke på «hjemmebane», men også en gruppe som vil være sisteårsjuniorer og naturligvis ha store planer om å prestere. Muligheten til å vise fram klubbens farger og uttalte ambisjoner er noe som motiverer hele klubben og gir en ekstra giv i treningsarbeidet som legges ned. En bergenser som meg klarer ikke å motstå fristelsen til å si at gullet ska hem!