– Tror jeg fikk ut det jeg var god for

Torsdagens langdistanse ble en god start på årets verdenscupsesong for Vegard. Med lite tidstap, løp han seg inn til en 25. plass og sikret 16 verdenscuppoeng.

Vegard startet tidlig og viste kjapt at fokus var på rett sted. GPS-trackingen viste at han plukket post etter post uten ekstra svinger. Lenge lå han i toppen både på meldeposter og i mål, kun med det svenske stjerneskuddet Axel Elmblad foran seg. Løper etter løper plasserte seg bak på resultatlisten og det var først da den seedede puljen virkelig kom i gang, at han falt nedover.

Mer enn 120 løpere stilte til start i herreklassen, derav ni norske løpere. Vegard, som representerer Canada, hadde til slutt kun fire norske løpere foran seg; vinneren Kasper Harlem Fosser, Lukas Liland, Eskil Kinneberg og Håvard Sandstad Eidsmo.

– Jeg tror jeg fikk ut det jeg var god for i dag, forteller en fornøyd hovedtrener til hjemmesiden etter målgang.

– Løpet var veldig bra teknisk. Bare litt nøling inn i noen poster, men ellers stålkontroll. Fysisk kanskje litt for snill åpning, men klarte å holde oppe farten bra helt til mål, analyserer 26-åringen.

Helt uten tap var han imidlertid ikke. Analysen etter løpet viser at han f.eks. tapte to minutter til Kasper Fosser og Lucas Basset på langstrekket 7-8. Godt å ha litt å gå på til kommende løp.

Kasper H. Fosser (blå) og Lucas Basset (grønn) er raskest fra 7-8 med 12.13. Vegard brukte 14.14 og hadde bare 57. beste tid på strekket.

Vegard forteller om en ganske variert utfordring i skogene rundt gokartbanen i Våler.

– Det var en snillere løype enn fryktet. Terrenget var veldig fint, spesielt i starten. På slutten ble det litt mer hogst.

INNSPURT: Vegard spurter mot mål etter over 90 minutters verdenscupløp i Østfold (foto: @orienteeringcanadatcp)

Det tidlige startnummeret gjorde at han ikke hadde noen fordel av tråkk.

– Tapte nok en del på lite tråkk. Men det er det ikke så mye å få gjort med. Er bare å få bedre ranking det, så blir det bedre.

Startrekkefølgen er avhengig av plasseringen på verdensrankingen (WRE). På den rankingen lå Vegard på 163. plass før torsdagens langdistanse. Etter løpet har han hoppet opp til 143. plass. Dagens løp tilsier at han hører til høyere oppe. Men en nylig endring i poengberegningen, uten tilbakevirkende kraft, gjør at man i praksis får færre poeng nå enn tidligere. Dette gjør det vanskelig å gjøre store sprang på listen.

Løpet i dag ble sendt direkte på NRK1 og vår egen Arild Andersen loset seerne trygt gjennom, sammen med Kjetil Bjørlo og Morten Stenberg. Avslutningen ble av den spennende sorten, til tross for langdistanse og vinnertid på nesten 90 minutter. Mellom de tre raskeste herreløperne skilte det kun ni (!) sekunder. Vanskelig å påstå annet enn at nivået i internasjonal orientering er høyt om dagen.

Verdenscupen fortsetter med mellomdistanse på lørdag og stafett på søndag. Begge løp direktesendt på NRK.

Resultater: Verdenscup 1 – langdistanse

IOF-livesenter med GPS-tracking, mm.

PS! Det kan se ut som om IOF har beregnet WRE-poengene feil. Vinneren Kasper har kun fått 1344 poeng, men i følge reglene ser det ut til at han skulle hatt 1400. Det kan føre til at Vegard får flere poeng og kanskje hopper noen ekstra plasser.