Konkurranse

“Minst like godt som NordJysk – om man liker sykkel”

Mountainbikeorientering fem dager i strekk, med distanser på over fem mil – kunne det være noe? Absolutt! Marius og Eilert Aamodt har deltatt på fem dagers mountainbikeorienteringscamp i Danmark for å spisse formen før MTB-O-sesongen starter for alvor. De har sendt dette reisebrevet:

Den danske MTB-O klubben NAVET hadde invitert til 5 dagers oppladning med treningsøkter og gode konkurranser før sesongstart sør på Jylland nær Esbjerg fra onsdag 19.4 til søndag 23.4. Marius og Eilert hadde tatt turen på vegne av Oppsal Orientering for å prøve det danske arrangementet.

Marius viser fram Oppsals sykkeldrakt internasjonalt!

Det hele startet med en sprint på onsdag i Nymindegab som viste seg å være et eldre militært leirområde inklusive utrangerte tanks som stod både her og der. Her dukket det i løpet av en time opp biler fra store deler av Europa – Sverige, Finland, Sveits, Tyskland, Tsjekkia, Frankrike og UK. Marius var godt forberedt med mange timer på sykkelen allerede, og fikk en god 2. plass bak en svenske. Eilert fikk en brå start på sesongen i strålende solskinn og endre med disk. På hjemveien ble det et øyevekkende møte mellom en 18-åring og 2 store tanks på øvelse.

Torsdag var det langdistanse på Blåbjerg – et bjerg som viste seg å være tidvis svært kupert. Her var store deler av det danske MTBO-landslaget på plass så det manglet ikke på tempo i skogen. Marius hadde en løype på 19,5 km og vant klassen Menn Junior på tiden 1:37. Løpet teller med i junior verdenscupen i MTBO (Young Guns World Series). Løypa var en prøvelse spesielt etter kartbyttet og mange strekk der var tekniske meget krevende. Eilerts resultat er ikke verdt å nevne, da det ble både bom, knall og fall både her og der.

På fredag var det mellom mellomdistanse i Vrøgum/Ål i et fantastisk militært område – med pågående skytetrening for ekstra spenning!

Terrenget var ideelt for MTBO selv om det nok var en stund siden siste synfaring av kartet var gjort, noe spesielt resultatorienterte svensker irriterte seg mye over. Her ble det for Marius noen innledende æresrunder i den 12 km lange løypa som gjorde at han fikk en 2. plass på tiden 59:30 og var 31 sekunder bak vinneren i Menn Junior. Eilert begynte å få dreisen på kartet og den stadige dreiingen av kartet på styret, men møtet med 8-10 kuer på «oppløpet» av en krøttersti medførte nok et svakt resultat.

Helgens høydepunkt var Ultra Long på lørdag. Marius var sportslig og valgte den lengste klassen på 51 km, mens Eilert innså sin begrensning og valgte korteste klasse på 27 km. Det spennende var at dette skulle foregå på øya Fanø, med fellesstart direkte fra bilfergen over til øya.

130 ivrige MTBO’ere stilte til start og nøt den friske danske morgenvinden, mens vi ventet på at fergen endelig skulle ta av. Alle klasser hadde innslag av postplukk i egen valgt rekkefølge og vanlig nummererte poster. Eilert fikk heldigvis bare 3 kart i lesbar målestokk, mens Marius fikk 3 stk. A3 kart i 1:18.000, 1:20.000 og 1:25.000 målestokk. Her bar det løs i et forrykende tempo: en tsjekker satte fartsrekord på sandstrandstrekket med rundt 45 km/t, noe som Marius har drømt om å kunne holde følge med siden. Han hadde dog hodet med seg gjennom utallige hyttefelt, og med sandsykkel-teknikk og utholdenhet på sin side endte han på en sterk 3. plass i dette feltet med elite, juniorer og usedvanlig seige 40-50 åringer.

De 51 km i luftlinje ble for hans del totalt 76 km som ble gjort unna på tiden 3:11. Etterpå ble det spennende samtaler med både franskmenn, svensker og finner om hvordan rittet hadde vært. Merkelig nok klarte også Eilert å hevde seg litt i den korte varianten, som nok var mer enn langt nok for ham jfr. yngre kommentatorer.

Søndag var vi tilbake i sikre militære omgivelser og fikk rolig treningsøkt med diverse MTBO-momenter innbakt i et sandpreget område med flere MTBO-løyper som kunne bringe de fleste ut av retning. Avslutningsvis er det verdt å merke seg for bortskjemte norske premieløver at i Danmark er det ikke premiering. Derimot er det uttrekkspremier – og den lykkelige vinner av en MTBO Enduro pack ble Eilert, som fikk sin første premie siden 90-tallet.

Resultater fra alle dager

Neste år går MTBOCamp.dk av stabelen på Sjælland og arrangementet er dermed mer reisevennlig for nordmenn med base på Østlandet. Håper flere får lyst til å forsøke dette!  Neste mulighet i Norge er på Gardermoen helgen 10-11. juni.