O-ringen 2022: siste rapport fra Oppsals løpere i Uppsala

Oppsal-troppen er ferdig med fem krevende løp i O-ringen i Uppsala! Her kommer Per-Ivars rapport etter den avsluttende jaktstarten:

“Da er siste dag på O-Ringen gjennomført for Oppsals gjeng. For en uke det har vært! Den avsluttende langdistansen i legendariske Lunsen var som forventet – krevende, men fantastisk terreng. Flatt og lettløpt, bare bremset av en blåbærlyng i sin fulle høyde og en og annen våt myr.

Vi har gått ut på noen klassiske Lunsen-smeller, nesten alle sammen. Samtidig har vi fått oppleve godfølelsen og kicket av å ligge på kurs på småkollene mens vi prikker steiner og skrenter som dukker opp på vår vei, og så kommer den magiske posten til syne mellom grantrærne, godt gjemt som seg hør og bør i Sverige.

O-Ringen mobiliserer jo løpere fra alle verdenshjørner der det finnes o-løpere. Både i kortklasser og langklasser er nivået svært høyt, og de eldre klassene er stappfulle av gamle verdensmestere. Simone Niggli, den mestvinnende orienteringsløperen gjennom tidene, vant for eksempel D40. Emil Wingsted vant H45.

Når vinneren i H70 er godt nede på 8-tallet i kilometertid, viser det også at de best holder koken når de blir superveteraner også. O-Ringen har flere løpere på over 90 år!

Oppsal har også gode resultater å vise til i årets femdagerskonkurranse. Håkon Raadal Bjørlo løp jevnt og godt stort sett hele tiden. Til tross for et par bommer på jaktstarten holdt han unna for konkurrentene som kom bak, og sikret seg bronsen i H21-Lång.

Christoffer Ånensen i H16 har imponert denne uka, særlig i Lunsen. I går løp han nok et så å si perfekt løp. Hvis vi skal pirke – og det må vi jo, når folk er blitt så gode som ham – så burde han kanskje holdt en rettere linje på langstrekket til sjettepost. Han kunne nok også kjørt rett på til syvende post i stedet for å ta stien rundt til høyre. Men etter fem dager med orientering og i sluttfasen på en jaktstart, er det på den annen side smart å ta noen sikre valg for å trygge den meget sterke 10.-plassen i sammenlagt. Beste nordmann i den klassen!

Christoffer med ny, sterk gjennomføring på siste etappe av O-ringen 2022

Apropos Ånensen-folk som imponerer. Kari-Ann gjorde ikke skam på sønnen, og hadde et solid avsluttende løp der hun sikret seg en 9. plass i sammendraget i D35K.

I slike referater bør man jo helst ikke skryte for mye av seg selv (Per-Ivar skriver her), men siste dagen var jeg altså bare fem minutter bak vinner og tidligere verdensmester Emil Wingsted. Jeg hadde en kilometertid på 6.30, selv med et par bommer. Så da skryter jeg litt likevel. Jeg burde jo helst ha unngått de to bommene, som skyldtes to klassiske Lunsen-parallellfeil. Den ene var mer klassisk enn den andre. Jeg knivet med et par av karene som startet like foran meg på jaktstarten. Jeg la meg foran og så litt for lite på kompasset. Mer skulle det ikke til før kursene ble ørlite feil, og jeg havnet i et grøntfelt jeg trodde var en myr. Jeg skjønte etter hvert at jeg hadde mistet kontrollen, måtte ta grep, senket farten og begynte å se etter detaljer som jeg kunne kjenne meg igjen på. Plutselig stoppet jeg i et par steiner, en av dem gigantisk. Etter noen sekunders full stans og studering av kartet forsto jeg at jeg hadde kommet for langt til høyre, så da var det bare å gi jernet mot posten. Kunne ha gått verre. Uansett, klarte å ligge bra på linja og bomme lite sånn ellers, og da viser det seg at de beste faktisk ikke løper så umenneskelig fort likevel.

Andre gode nyheter er jo at Endre Wigaard gjorde et endagers comeback i Etappstart Mellansvår 6 kilometer. Godt å ha en løpssterk kar som han tilbake.

Ellers også fint å se at Sigurd Melsom er godt i gang i Oppsal-drakta (han har kanskje ikke fått drakt ennå). Kilometertider på 6-tallet på ham også. Olai Stensland Lillevold har tatt det litt med ro rundt løypene i Uppsala på grunn av murring i en strekk i låret, men «med ro» betyr likevel kilometertid på 6-tallet det også.

Med løpende trener Vegard Jarvis Westergård i slaget er det bare å glede seg til høstsesongen.”

Resultater siste etappe

Resultater sammenlagt

Som bonus/teaser tar vi med Per-Ivars eksempler på at det sjelden har vært høyere kulinarisk nivå på en O-ringen – se dette utvalget av middager i Uppsala:

Denne bildekrusellen krever javaskript.