Anselm tatt ut til to internasjonale mesterskap

Vi får en Oppsal-løper i de tyske fargene både i junior-VM og European Youth Orienteering Championships (EYOC) denne sesongen: Anselm Reichenbach har fått klarsignal til å pakke bagen til begge mesterskapene!

Det tyske orienteringsforbundet presenterte uttaket på sin nettside onsdag, men Anselm fikk beskjeden for noen dager siden. Han har selvsagt tid til å snakke med hjemmesida nå før forberedelsene starter for alvor:

Hva betyr det å bli tatt ut, kanskje spesielt til junior-VM?

Det er selvfølgelig stort. EYOC og JWOC er noe av det største man kan være med på som orienteringsløper på min alder. Å bli tatt ut til begge deler føles ekstra digg. Det er en fin bekreftelse på at landslagstrenerne har lyst til å satse videre på meg og har troen på at jeg kan gjøre det bra. Jeg vil gjerne takke alle Oppsal-trenerne opp gjennom årene som har bidratt mye til at jeg er blitt den O-løperen jeg er. Uten dem hadde aldri kommet så langt.

Hvordan har kommunikasjonen vært med landslagsledelsen nå som du ikke har hatt mulighet til å løpe uttaksløp i Tyskland?

Vi har hatt regelmessige videomøter med hele det tyske juniorlandslaget siden vinteren. Hovedsakelig har vi forberedt oss på EYOC og JWOC, hørt på foredrag eller bare hatt hyggelige samtaler. Trenerne følger alltid med på treningsdagboken min og så fikk vi avtalt en løsning for uttaket basert på mine resultater fra løp i Norge. 3000m-tiden legges det også stor vekt på.

Hva lærte du forrige gang du var ute i mesterskap med Tyskland som du tar med deg nå?

Da jeg løp EYOC for to år siden lærte jeg at det ikke er nok å løpe safe hele veien om man skal komme høyt opp på resultatlista, og at man ikke må starte med for mye respekt for løypa bare fordi det er et mesterskap. Et mesterskap er ikke så ulikt andre løp så det er egentlig ingen grunn til å være nervøs før start, slik jeg var for to år.

Junior-VM: hvilke distanser har du fått signaler om?

Foreløpig har jeg ikke fått høre noe annet enn at jeg skal få løpe JWOC. Så håper jo at jeg skal få lov til å løpe alle distansene.

I mesterskapene venter det helt andre typer terreng enn du har mulighet til å trene i til daglig. Hvordan forbereder du deg, og hva tror du blir de største utfordringene?

Generelt tror jeg det kommer til å bli mange høydemeter i Tyrkia, både i skogen og på sprinten. Så da blir det fort en god del bakkeintervaller i løpet av sommerferien. Å finne et terreng i nærheten som likner det kontinentale middelhavsterrenget blir nok ganske vanskelig. Derfor kan jeg forberede meg best mulig ved å studere kart og legge løyper på dem. Jeg tror det kan bli spesielt utfordrende å vurdere løpbarheten i terrenget. Det finnes både fin, åpen skog og ekle kratt med forferdelig fremkommelighet.

For å lykkes i EYOC tror jeg det kommer til å bli avgjørende å kunne orientere i et diffust terreng med tett skog og et komplekst høydebilde. Så det er det jeg skal ha fokus på i forberedelsene. Dessuten er det lagt opp til en kort samling i relevant terreng like før EYOC og JWOC. De dagene vi har til å forberede oss før konkurransene blir svært viktige for meg.

Har du satt deg noen spesifikke mål for mesterskapene?

Jeg har ikke satt meg noen spesielt høye mål for JWOC ettersom hovedfokuset fortsatt ligger på EYOC. At jeg får bli med til Tyrkia er nesten litt overraskende, så jeg ser det som en bonus og en god mulighet til samle mer erfaring. Men jeg er ikke bare der for å være med og skal selvfølgelig gi mitt beste. Når det kommer til EYOC har jeg absolutt ambisjoner om å kjempe med i toppen, spesielt på sprinten. Hver gang jeg trenger å toppe formen har Lars Klyve tryllet frem en god plan og hjulpet meg med forberedelsene. Jeg har troen på at det funker denne gangen og.

De færreste i Norge kan noe om orientering i Tyskland. Kan du si noe om klubben du representerer der? Får du juniorlandslagskollegene til å stille på O-festivalen i 2023?

Orientering i Tyskland er et mye mindre miljø enn det det er i Norge og Skandinavia. Dermed er også nivået litt lavere og det blir enklere å kvalifisere seg for internasjonale løp. Klubben jeg løper for, Planeta Radebeul, er barndomsklubben til faren min og en av de større i Tyskland. Det har vist seg å være vanskelig å overtale tyskerne til å stille med lag på de store stafettene i Sverige og Finland, men jeg skal love å gjøre mitt beste for å få flere av dem til å bli med på O-festivalen i 2023.

 

EYOC er mesterskapet for løpere opp til 18 år, og har fire klasser, D- og H-16 og D- og H-18. (Norge sender normalt bare løpere i den eldste klassen). Mesterskapet går i Litauens hovedstad Vilnius fra 19. til 22.august, og Tyskland stiller med fire løpere i H-18.

Grønt og utfordrende terreng (utsnitt av gammelt kart over langdistanseområdet)
Smug, elver og parker i gamlebyen i Vilnius, hvor sprinten foregår (utsnitt fra gammelt kart)
Mer kupering, men fortsatt grønt i stafettområdet (utsnitt fra gammelt kart)

Junior-VM skal arrangeres i tyrkiske Kocaeli, fem-seks mil øst for Istanbul, fra 5. til 10.september (ergelig for Oppsals stafettlag i NM!) etter at mesterskapet samme sted i fjor ble avlyst på grunn av koronasituasjonen. Tyskland sender seks herreløpere, og her konkurrerer Anselm med inntil to år eldre løpere.

 

Trolig ganske raskt terreng på langdistanse og stafett (fra VMs hjemmeside)
Mer komplekst på mellomdistansen, med tornekratt som ekstra bonus!
Trange smug, trapper,retningsskift og hardt underlag på sprinten. Og det varsles høy tetthet av mennesker!