13-16Konkurranse

Oppsal i 2019: Anselm forteller om sølvet på CEYOC-sprinten

I serien med “mesterskapsløp fra 2019” står nå et internasjonalt mesterskap for tur. Som hovedbildet viser er det snakk om heftige omgivelser i industriell verdensarv i tsjekkiske Ostrava – vi skal til Anselm Reichenbachs løp på sprinten i Central European Youth Championship!

Anselm skriver:

“I fjor, 2019 var mitt første år i det tyske ungdomslandslaget. Mitt første internasjonale løp for Tyskland og et av mine beste, var sprinten i CEYOC (Central European Youth Orienteering Cup) i Ostrava /Tsjekkia i april. CEYOC er et arrangement som skal forberede ungdomsløpere på EYOC, ungdoms EM i orientering, som går av stabelen om sommeren hvert år.

Fra januar 2019 begynte jeg å trene etter en personlig treningsplan. Med god veiledning fra trenerne i klubben kom jeg i skikkelig god form til løpene i Tsjekkia. På treningssamlingen med landslaget i Tyskland noen uker før hadde vi i tillegg sett på gamle kart fra området. I de siste dagene før løpet gjorde jeg meg bedre kjent ved bruk av Google Street View.

Terrenget virket veldig spennende. Sprinten ble arrangert i et gammelt, nedlagt jernverk som var en imponerende kulisse. Løypene synes jeg derimot ikke var like imponerende. Det var få o-tekniske utfordringer og ingen ordentlige veivalgsstrekk. Sprinten handlet derfor mest om løpsstyrke. Det passer meg egentlig ganske bra, men gjorde også at det ble små marginer og en tett kamp om pallplassene.

Post 1-8, med Anselms veivalg tegnet inn.
Resten av løypa.

Jeg hadde forberedt meg bedre enn noen gang på dette løpet, men var fortsatt veldig nervøs og usikker da jeg startet. Det er kanskje derfor det gikk relativt sakte i begynnelsen av løpet, men etterhvert hentet jeg sekund etter sekund på lederen. Det som skilte mellom å vinne et strekk og å bli nummer 15 kunne være så lite som fire sekunder. For eksempel da jeg tok et marginalt dårligere veivalg med én ekstra 180 graders vending til post 11.

Anselm (lysest rødfarge) taper fire sekunder på å løpe tilbake ut av post 10.

Da det kun var fire poster igjen overtok jeg ledelsen og greide nesten å holde den inn i mål. Jeg ledet med solide tre sekunder da det kun gjensto et løpsstrekk og oppløpet. Men da jeg skulle stemple på siste post bommet jeg på stemplingsenheten. Jeg var allerede på vei mot mål da jeg oppdaget at SI-pinnen ikke hadde utløst. Jeg måtte snu meg, stemple på nytt og vende tilbake til mål. Det endte med andreplass ett surt sekund bak tsjekkiske Lukáš Vitebský.

Tredjeplassen ble delt mellom enda en tsjekker og lagkameraten min Konstantin Kunckel, som senere vant sprinten under ungdoms-EM i Hviterussland.

Strekktider: https://oris.orientacnisporty.cz/Splits?compid=5281&classid=108569

Det var deilig å få vite at jeg kan hevde meg på internasjonalt nivå, men litt kjipt å bli slått på denne måten, med minst mulig margin.

Om en drøy måned er det tid for en ny CEYOC i Tsjekkia, denne gangen i Brno og i H18. Jeg skal prøve å revansjere meg!

 

Jeg synes at sprintløypene i Norge som jeg løp i 2019 var minst like gode og utfordrende som de i utlandet. God sprint-trening og gode plasseringer i Norge, kan altså fort gi gode resultater i internasjonale løp.

Også kan det være smart å legge inn en liten økt med fokus på SI-stempling før 10mila, ihvertfall for min del. 😉 “