Klubben

Kjell “Stakan” Staxrud 1925-2019. En ildsjel har gått bort

Søndag kom den triste meldingen om at Oppsals æresmedlem Kjell “Stakan” Staxrud er død etter en hjerneblødning, 94 år gammel.

Kjell var en betydelig skikkelse både i historien om Oppsal og i historien om norsk orientering. I Oppsals jubileumsbok fra 2012 ble han viet en egen artikkel – dette er et utdrag derfra:

Kjell Staxrud ble født i 1925, og allerede som ganske ung mann «headhuntet» av søsteren til Torshov-klubben Oslo Ørn, ikke på grunn av sitt sportslige talent, men fordi han jobbet i et firma som drev med kopiering.

– Her kom jeg med i orienteringen, noe som passet meg bra, for jeg har alltid vært flink til å finne snarveier, spøker Stakan på karakteristisk vis.

På femtitallet ble han far til to sønner, og familien flyttet til Bøler. Her så han seg om etter et lokalt idrettslag, og fikk klar beskjed av Tullik Valstad: «Skal du drive med orientering, er ikke Bøler klubben.» Dermed meldte familien seg inn i Oppsal.

I 1962 var Stakan så uheldig at han under løp ble smittet av Hepatitt B, og måtte tilbringe sesongen i karantene. «Gulsottpappaen» ble i stedet leder for en forbundskomité som skulle utrede dette problemet. Konsekvensen var innføring av langbukser og strømper i 1965.

Stakan fant seg til rette i Oppsal, en sammensveisa gjeng med et godt oldboyslag som han kunne løpe for. Han begynte også å trene smågutter, blant annet sine egne sønner både på ski og i orientering.

– Så fikk jeg en ny idé. Jeg ville lage noe som skolene kunne bruke. Idrettsfolk vil så gjerne samarbeide med skolene, men ofte til lærernes fortvilelse. Jeg begynte å male tall og bokstaver på noen steiner ved Ulsrud- og Nøklevann. Elevene fikk kart med bokstaver på, og så måtte de finne fram til de rette tallene. Jeg nevnte dette for Martin Larsen i Asker Skiklubb, og da svarte han at «vi har noe mye finere, vi skal starte turorientering for vanlige folk». Det var sånn vi i Oppsal fikk ideen til Ola Dilt.

Dermed begynte det å rulle. Stakan skrev tekster, Arne Høglund tegnet, lokale forretningsfolk solgte opplegget mens Knut Valstad sto for postene. Selv om det var Asker som hadde ideen, var det Oppsal som gjorde denne spesielle formen for trim verdenskjent. I løpet av de seks første årene fra 1962 deltok nær 6.000 mennesker.

I 1970 overtok Stakan formannsvervet i o-gruppa etter Tullik Valstad som hadde vært leder i elleve år. Tullik gikk i stedet inn som hovedoppmann. Som leder fikk han være med på viktige oppturer både i bredden og toppen.

– Jeg husker da Oppsal tok dobbeltseier i ungdoms-NM for 14-åringer, da kom jeg rett og slett ikke til orde blant veteranene i «Badstuegjengen».

Fem år senere ble Stakan tatt opp i teknisk komité i det internasjonale orienteringsforbundet. En stor utfordring i løp med deltakere fra mange land, var hvilke språk som skulle benyttes til postbeskrivelsene

– Jeg fikk en idé av en mor som pleide å tegne inn symboler på kartet for barnet sitt som ikke kunne lese. Hvorfor kunne ikke vi gjøre det samme – rett og slett bruke symboler i stedet for tekst? Da ville jo alle språkproblemer i verden være løst. Som sagt så gjort.

Det er altså ingen overdrivelse å utnevne Stakan til de internasjonale postsymbolenes far. Hva mer kan sies om Stakan? Ganske mye. Blant annet har han vært o-cup-general i ganske mange år. O-cupen er en massemønstring, med tre løyper av ulik lengde. De tre beste fra hver klubb i hver klasse teller med i sammendraget – sånn kan den beste klubben få mer enn hundre «norgesmestere».

Som O-Cup general var Stakan flink til å organisere og få de store massene med selv om de ikke nødvendigvis var potensielle poeng- plukkere. Derfor var det naturlig at Stakan tok i mot seierspokalen da Oppsal vant O-cupen første gang i Halden i 1974.

O-cupgeneralen tar trofeet etter Oppsals seier i 1974.

Kjell Staxrud ble også norgesmester i orientering i 1951, da han fortsatt representerte Oslo-Ørn.

Det internasjonale orienteringsforbundet skrev også om Stakans bortgang, og kalte ham de internasjonale postbeskrivelsenes far: https://orienteering.sport/an-orienteering-pioneer-has-passed-away/?fbclid=IwAR2yvMhCUC_InN0VmvYKCC25RvjCTiLGNgxQvlNWC7h2NQbQgXqQLL9Pq60

I aksjon for foreningen ØX. Foto: Aftenposten

Han var også hovedmann bak stiftelsen av foreningen ØX, som gjennom årene har lagt ned en imponerende innsats for å holde stier og løyper i Østmarka i orden gjennom løypemerking, bygging av bruer og annet vedlikeholdsarbeid. Dette er blant annet omtalt i fine artikler i Aftenposten https://www.aftenposten.no/osloby/i/XWXm/Lager-skiloyper-med-motorsag og Nettavisen https://www.nettavisen.no/dittoslo/stakan-gir-seg/3423006741.html.

På Kvikk Lunsj-pakka i 2011.

Innsatsen gjorde også at han ble avbildet på Kvikk Lunsj-pakkene i serien “takk for turen”, som presenterte ildsjeler som bidro til at naturen og marka ble tilgjengelig for flere.

Det er mange som skal si takk for turen – en glødende ildsjel for både orientering og friluftsliv har gått bort. Fred over minnet.