Nord-Østerdal: ikke helt sommer for Oppsal-troppen

Sommerløpene i nord-Østerdal hadde stor deltagelse i år, sikkert delvis fordi hovedløpet går på Tynset senere i sommer, men også fordi området kan by på o-teknisk interessant, utfordrende og spesielt terreng. Noen få Oppsal-representanter deltok i ett eller flere av de tre løpene i Røros, Os og Dalsbygda.

Området har virkelig spennende terreng, men når det er sagt var det ikke bare Oppsals representanter som følte seg litt snytt under fredagens sprint. I innbydelsen ble det reklamert med fartsfylt sprint i trehusbebyggelsen. Da forventet vi (og samtlige tilreisende vi snakket med) Bergstaden. Riktignok var det en trelåve ved start, men løypene gikk utenfor sentrum i et nærings- /handelsområde. Man skal selvsagt ha forståelse for at klubben ønsker å kartlegge nye områder (kartet var fint!), men samtidig kommer nok de aller, aller fleste tilreisende for å oppleve sprint i et miljø som vi trygt kan si er unikt i norsk sammenheng. Da er det liksom ikke så farlig om man har løpt der for ett og to og tre år siden…

Det vi trodde vi skulle få på fredagens sprint…
…istedet ble det Coop, Kiwi og Felleskjøpet 🙂 – Erika stempler på første post.

Oppsal stilte med fire løpere på sprinten: Lina Undrum Mariussen ble nummer 5 i et sterkt D35-felt. Jakob A.Gjedebo i H13-14 manglet litt på toppfarten til de beste i en løype som nok favoriserte de mest løpssterke (Akershus og Oslo tapetserte forøvrig pallen i klassen) og ble nummer 13. Erika A.Gjedebo i D11-12 løp prikkfritt – unntatt en post som tok nesten halvparten av løpstiden hennes…. Martin Aasen Wright kom seg stødig gjennom i H17C. Det var totalt 436 deltagere på sprinten!

Resultater, strekktider osv: https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=10349&groupBy=EventClass

Martin ut fra start. Merk “sommer”-antrekket (fire plussgrader) og trehus/verdensarv-alibiet i form av den gamle låven i venstre billedkant.
Jakob ut fra start

Lørdag var det mellomdistanse i Os, og definitivt ingenting å si på hverken arena eller terreng! Samlingsplassen var på en idyllisk setervoll, og terrenget en herlig blanding av krevende skråli og nydelige ravineformasjoner.

Arena lørdag.
Fortsatt ikke helt sommer, men ti grader varmere enn fredag.
Sofie gjør seg klar

Antallet Oppsal-løpere økte også fra fire til åtte, deltagerne fra lørdag hadde fått selskap av Georg Kapperud, Helge Grenager Solheim og Sofie Solheim Undeberget, pluss at Kaja Gjedebo sesongdebuterte (med litt skygge). Lina var igjen rask med 14.plass av over 50 startende i Direkte B. Erika hadde bare en liten bom på første post, klarte åttendeplass i D11-12 og var nærmere vinneren enn på sprinten. Jakob hadde et uhell/tråkket feil i skrålia tidlig i løypa og måtte ta en kort pause, men fullførte for treningens del og endte likevel på 11.plass – det var endel bomming i denne klassen…

Start i skråli.

Resultater & livelox mellomdistansen, 525 løpere stilte til start: https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=10683&groupBy=EventClass

Søndag ble det nok en terrengtype, da dro løperne til seters og til fjells, i Skarvdalen ved Dalsbygda. Dølaspretten er et tradisjonelt fellesstartløp og ikke minst skikkelig langdistanse. (Vi må faktisk innrømme at fellesstarten på Dølaspretten i år muligens var større en fellesstarten i Råtasskonkurransen – over 400 løpere startet samtidig i fjellskogen.)

Kø på vei til arenaen i Dalsbygda.
Arena i Dalsbygda
Fellesstarten i Dølaspretten. Over 400 løpere! (foto: arrangør)

Helge, Sofie og Georg var de tre Oppsal-løperne på start i Dølaspretten. Her var det Sofie som gjorde et veldig solid løp og endte på femteplass i D13-14. Det var mer enn nok dramatikk i klassen, da tetgruppa med favorittene dro ut på en kjempebom til første post. Sofie var blant de som holdt hodet kaldt, og fikk dermed en fin fjær i hatten ved å slå nummer 1 og 2 fra O-festivalens langdistanse i D14 i år.

Sofie på femteplass i D13-14.
Tetgruppas bom til første post (grønn strek). Sofie lot seg ikke dra med på en kilometer ekstra løping.

Resultater fra Dølaspretten: https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=10354&groupBy=EventClass

Vi som skulket Dølaspretten benyttet sjansen til å teste noen av Nord-Østerdal O-regions sommertreningsløyper. Det er et årlig tilbud de har, med Nydalens/kretsens VM-uttatte Jon Aukrust Osmoen som primus motor (?), og de løypene anbefales absolutt for de som skulle finne på å være på de kanter. Blant annet hadde vi en nydelig tur i naboterrenget til hovedløpet! Flere klubber og kretser hadde samling i Os/Rørosområdet i forbindelse med sommerløpene i år.

Spennende orientering i naboterrenget til hovedløpet.
De to øktene fra treningspakka vi prøvde oss på, Svarttjønna sør for Tynset (nærmest) og Breansmoen i Dalsbygda.

Mer info om sommertreningstilbudet til o-region nord-Østerdal kan du finne her: https://nooreg.no/treningspakke/