Løpsanalyse HL-sprint H15

Det ble en gledelig andreplass til Anselm i HL-sprinten sist uke. Her er en kort analyse av noen sentrale strekk.

Etter en bom på første post i lørdagens langdistanse, så var planen at han skulle gjøre det enkelt og ikke åpne raskere enn at han hadde full kontroll til første post. I tillegg skulle tommelgrep og orientering av kartet stemme hele veien, så han kunne bevare flyten. Med en km-tid på 5.27 min, så må man kunne si at flyten holdt gjennom hele løpet. Sprinten hadde ikke de store veivalgsutfordringene, men jeg har plukket ut noen av de mest interessante strekkene. Ekvidistansen er 2,5m.

I sprint er hvert sekund viktig. Om man løper 250 eller 300 meter på tilsvarende underlag, så utgjør dette 12 sekunder med en fart på 4 min/km. På en 2,5-3,0km lang løype vil dette utgjøre to minutter om man gjør feil valg hele løypa. Det er derfor viktig å gjøre rett valg raskt. Noen viktige faktorer å huske på er å velge strekk som krever lite finorientering, har få svinger og retningsforandringer og et underlag hvor man kan holde høy fart. I tillegg må høydeforskjellene vurderes.

Start – 1.post

Det var ca. 100 meter til startpost og på den avstanden måtte veivalget til 1.post bestemmes. Det er fire ulike varianter til 1.post. Anselm velger det som etter min mening er det beste veivalget (rødt). Det er ikke det korteste, men er det korteste av de som ikke går gjennom skog. I tillegg er det enkel orientering og det er mulig å planlegge kommende strekk. Anselm er to sekunder bak Hans Urset som har raskeste strekktid med 1.14min. Urset løp samme veivalg som Anselm. Brage Takle (nr. 4 i mål) løper mer eller mindre grønt veivalg og taper ni sekunder på det strekket. En veldig god start av Anselm.

2.-3.post

Her velger Anselm det korteste alternativet (rødt over åsen). Det går saktere å løpe i skog enn på vei eller gressplen, men her er Anselm likevel raskest med strekktid på 24 sekunder. Rødt veivalg er 35-40 meter kortere enn blått og grønt, men krever noe mer orientering enn f.eks. grønt. Hans Urset løper det venstre veivalget og taper seks sekunder til Anselm. Tobias Mathisen (nr. 3 i mål) gjør samme valg som Anselm, men er tre sekunder langsommere. Brage Takle løper blått veivalg og taper syv sekunder til Anselm. Med det har han bare 17. beste strekktid.

4.-5.post

Et strekk som flere klasser hadde. Som kartet viser, så er begge veivalgene omtrent like lange. Det venstre er mer naturlig å ta fordi det skrår i retning av posten. Det kan virke som de fleste tok dette. I tillegg må man klatre / hoppe over et gjerde på vei ut av 4.post om man skal ut på høyre veivalg. Både Urset, Mathisen og Takle løper det venstre veivalget, men Anselm velger høyre. Brage Takle er raskest med 1.24 min foran Urset med 1.25, mens Anselm har 1.32 min (9. beste strekktid).

15.-16.post

Dette strekket skiller en del. Hans Urset fortsetter gjennom 15.posten, beholder farten og løper det grønne veivalget helt rundt (271m). Med det er han raskest på strekket med 0.59min. Han er hele 10 sekunder raskere enn Brage Takle, som løper samme veivalg og har nest raskeste strekktid. Anselm gjør et nesten skjebnesvangert veivalg ved å løpe mer eller mindre rett på (mellom grønt og rødt). Han drar litt til venstre i starten, opp forbi stupet, følger det gule området ned mot høyre og ned på flaten og så til venstre mot posten. Det taper han 17 sekunder på og har 10. beste strekktid. Han er 25 sekunder bak Urset på 16.post. Sander Tonjer Fingarsen (nr. 5 i mål) løper også en rett på variant og taper nesten et halvt minutt til Urset. Teodor Mo Hjelset (nr. 10 i mål) løper det røde veivalget og har 1.13min. En ulempe med det veivalget er at man da må snu 180 grader når man kommer fra 14.post og dermed taper noe fart.

16.-17.post

Dette strekket kan umiddelbart se ut som er enkelt og raskest rundt til venstre. Men veivalget er 60 meter lenger enn det høyre veivalget og 90 meter lenger enn rett på. Når veivalgene ikke er lenger enn 250-350 meter, så skal man løpe veldig fort rundt til venstre på asfalten for at det skal lønne seg. Anselm tar det jeg mener er det beste veivalget og løper ut til høyre, men er fem sekunder bak Mathisen. Anselm løper imidlertid litt lenger ned enn Mathisen ut fra posten, noe som kan forklare tidstapet. Urset løper rett over toppen og har nest raskeste tid. Det kan virke som om de som løper høyre veivalget jevnt over har raskere tid enn de som løper over toppen (ca. 15m stigning) og må finorientere noe mer. På vei ut fra 16.post er det også en upasserbar hekk som ikke er tegnet inn på kartet og som skaper en litt større sving enn nødvendig.

 

Mål

Plass Navn Organisasjon Tid Diff Km-tid
1 Hans Urset IL BUL-Tromsø 12:51 5:17
2 Anselm Reichenbach Oppsal Orientering 13:16 +0:25 5:27
3 Tobias Mathisen Porsgrunn OL 13:39 +0:48 5:37
4 Brage Takle Kristiansand OK 13:41 +0:50 5:37
5 Sander Tonjer Fingarsen Elverum OK 14:01 +1:10 5:46