Landslag

Klart for VM i Skottland: Vegard – og Anselm – i aksjon fredag

Endelig er det klart for årets VM! Klokka 1000 fredag morgen, 0900 lokal tid, braker det løs med kvalifisering til den individuelle sprinten i Leith nord i Edinburgh – før det er finaler i Edinburgh sentrum fra klokka 1615.

Oppsal-supportere vil selvsagt ha et ekstra øye på de kanadiske og tyske fargene i morgen, ettersom Jørgen Baklid kun er tatt ut på det norske laget i knockoutsprinten og derfor ikke skal i aksjon før tirsdag.

Men Vegard Jarvis Westergård og Anselm Reichenbach (for tiden NTNUI, men årets klubbmester sprint!) stiller på alle distanser for Canada og Tyskland.

Kvalifiseringen er et tøft nåløye – de vel 100 løperne er delt inn i tre heat, der de 15 beste går til finalen.

Det avsperrede området for kvalifiseringen er i Leith, et delvis gentrifisert område ved Firth of Forth. Her må man antagelig forvente et intrikat gatenettverk, rehabiliterte havneområder, nybygg, eldre boligområder og generelt høy fart.

I finalen er det derimot “Central Edinburgh” som er sperret område – og de som har vært i Edinburgh vet at det da er snakk om brosteinsgater, trange smug, steintrapper, utallige veivalgsmuligheter og mye høydeforskjell. På papiret midt i blinken for Vegard – en bergenser bør kjenne til såvel smau som trappene opp Stolzekleiven – men det er svært små marginer i kvalifiseringen, og man tåler neppe store feil.

Vegard er i kvalifiseringsheat 1, et heat hvor favorittene ser ut til å være blant annet Martin Regborn (Sverige), Tuomas Heikkilä (Finland), evigunge Daniel Hubmann (Sveits), Jakub Glonek (Tsjekkia), Alvaro Casado (Spania), Anders Bock Bjørnsen (Danmark), hjemmeløper Nathan Lawson og nordmennene Eirik Langedal Breivik og Håvard Sandstad Eidsmo – men 14 av løperne i heatet er rangert blant de 100 beste på verdensrankingen i sprint, og enda flere er rangert over Vegard – som det riktignok skal sies vel ikke har prioritert sprint de siste sesongene.

Anselm er i kvalifiseringsheat 3 – et heat som også ser meget sterkt ut på papiret. Her er tittelforsvarer Kasper Fosser, de to andre medaljevinnerne fra VM i Danmark, Gustav Bergman (Sverige) og Yannick Michiels (Belgia), pluss løpere som Tomas Krivda (Tsjekkia), Jannis Bonek (Østerrike), Florian Attinger (Sveits), Akseli Ruohola (Finland), Loic Capbern (Frankrike) og Henry McNulty (Australia) – men her er det likevel muligheter for Anselm – forutsatt at han kommer seg gjennom uten store feil.

Norge kan stille med fire løpere ettersom Kasper Fosser er tittelforsvarer, Elias Jonsson er Norges representant i heat 2. Regjerende europamester/fjorårets verdenscupvinner Matthias Kyburz stiller ikke i VM, ettersom han skal løpe OL-maraton for Sveits.

I kvinneklassen stiller Norge med Ane Dyrkorn, Andrine Benjaminsen og Pia Young Vik i hvert sitt kvalifiseringsheat.

Det er ikke TV-dekning av kvalifiseringen, men det vil være oppdateringer og tracking (selv om den aldri er helt presis i bysprint) på IOFs livesenter.

Finalene sendes på NRK TV, i Sverige, Tsjekkia, Finland og Sveits, for de som måtte befinne seg i ett av de landene, og i IOFs livesenter.

Les forhåndsanalyse på worldofo

Mesterskapets hjemmeside