Tre kadaverhelter

O-Norge er fullt av tradisjonsrike langløp, og det er høysesong for dem nå på høsten. Kadaverløpet på Ås er en av de virkelige klassikerne, og tre Oppsal-løpere stilte til start – og var med å prege øvre del av resultatlista.

 

Lørdag 4.november ble det 60.Kadaverløpet arrangert av studentene ved NMBU (tidligere UMB/NLH) på Ås.

Årets løype målte 27,4km i luftlinje og hadde start fra Siggerudhallen og gikk gjennom deler av Sørmarka og Gaupesteinmarka, før det var tilbake til målgang i Ås hvor GPS-klokkene viste at det var tilbakelagt fra 34km og oppover. Både Kristoffer Fiane Pedersen og Ola Marius Pedersen har flere starter fra tidligere ettersom de har hatt tilhold på Ås i forbindelse med studier, og måtte finne seg i et utfordrerstempel på forhånd. Thor Mella var derimot debutant og ubeskrevet blad i løpets historie.

Oppsal-løperne godt med fra første meter!

Allerede ut fra start er det høy fart, og etter en drøy kilometers løping av førstestrekket på ca 3,6 km danner det seg en tetkvartett, som etter hvert blir en trio hvor Kristoffer er med, mens Ola ligger i gruppa rett bak. Omtrent midtveis på strekket skal en høyspentlinje passeres, men med grovt 1:40000 kart er det ikke så lett å vite hvor store alle stiene er, og tetgruppa tar av den lille stien (tråkket) de har løpt på og inn på en tydeligere sti under høyspenten. De oppdager feilen når høyspenten knekker av og må bushe gjennom litt granskog for å komme ut på jordene og rett kurs igjen. Gruppa bak anført av Ola, uten kompass for dagen, tar derimot rett frem videre på den lille stien som viser seg å være riktig veivalg, og de henter dermed inn igjen teten slik at det er en større gruppe samlet inn mot førstepost. Ut fra førstepost sprekker det opp igjen, og tettrioen hvor Kristoffer er med drar i fra, og får i løpet av de neste to strekkene frem til 3.post og 1.matstasjon en luke til Ola på drøye to minutter. Under den obligatoriske 4.minutters rasten på matstasjonen er det tid til å kikke litt på løypa og planlegge de neste strekkene som går gjennom kremterrenget i Gaupesteinmarka, mens man tar en kakebit og litt saft. Veivalget til fjerde post virker rimelig opplagt, men til femte og sjette post er det flere veivalgsmuligheter. Tetgruppa velger her en høyrevariant med sti og kutting inn mot posten, mens Ola er dristig og velger rett på uten kompass, noe som fører til et tidstap på 2-3 min når han mister kontrollen underveis på strekket.

Olas rett på-variant uten kompass kostet godt over to minutter.

Videre til sjettepost er det et nytt veivalgstrekk hvor gode lokalkunnskaper er en fordel, noe som ofte er tilfelle på Kadaver’n. De tre i tetgruppa innehar disse og vet om skiløypa mot Kråkstad som bare delvis står på kartet, og velger denne. For de som ikke vet om eller husker skiløypa, blir det her et lengre høyreveivalg som er alternativet, som blant annet Ola tar. Det er også på dette strekket avgjørelsen i årets Kadaverløp faller når løpets vinner Håvard Lucasen øker tempoet etter passeringen av Tomterveien slik at tetgruppa splittes opp, og han får en luke inn til andre matstasjon. Kristoffer blir liggende som nummer tre og er ca 1.min bak andreplassen på matstasjonen, mens Ola kommer inn til matstasjonen som nummer fem med flere løpere rett bak seg.

Løpet avgjøres mot sjette post.

Fra andre matstasjon og inn til mål skifter løpet litt karakter, nå er det mer veier og jorder og ikke lenger så mye skogsterreng, og for de fleste begynner nå også kampen om å ta seg til mål. De neste strekkene byr ikke på store utfordringer, det handler stort sett om og ikke gjøre seg bort, til både 9. og 10.post er det mulig å tjene tid på å velge rett på med større risiko enn trygge veivalg rundt. For Ola sin del fører dette til at han faller ned en plass på vei til 10.post hvor han, som de fleste andre, velger det trygge høyreveivalget, mens en rett på variant tydeligvis er raskere. Han ender dermed på en 6.plass i årets løp. For Kristoffer sin del får håpet om andreplass nytt liv når han ser en rygg foran seg på 10.post og blir liggende 100-150m bak denne inn mot siste post. Noen hundre meter etter sistepost klarer han å komme seg helt opp i ryggen, og klarer å få en liten luke på 100m. Men det er fortsatt over 2km igjen til mål, og det blir en kamp for å holde ryggen fri. Det lykkes, og han kan dermed løpe inn til en 2.plass.

Kristoffer inn til andreplass. Foto: Vegard Fiane Pedersen)

For debutanten Thor ble det en 14.plass, og han kan nok skrive under på at Kadaverløpet er for de spesielt interesserte.

Thors brutale dom over Kadaverløpet…

Håvard Lucasen var eneste løper under tre timer og vant Kadaverløpet 2017 på tiden 2.55.27. Kristoffer på andreplass hadde 3.00.47, Ola på sjette 3.15.51 og Thor på 14.plass kom inn på 3.39.59. 106 løpere stilte til start i den lengste lløypa og sistemann som fullførte klokket inn på 8.35.40….

Takk til Kristoffer, Ola og Thor for innsatsen – og bidrag om løpet! Her finner dere alt om Kadaverløpet, både resultater, løype, historikk, livelox og det hele: http://kadavern.oj-oj.net/

One thought on “Tre kadaverhelter

Kommentarfeltet er stengt