25-manna: topp 40 og enorm stemning i Oppsal-svingen

For en helg det ble! En sterk 40.plass for førstelaget blant de 339 lagene i helgens gigantstafett i Sverige, 74 av 75 løpere godkjent i mål og i det hele tatt en herlig stemning på bussen, på hotellet og på arenaen! UK hadde satt opp ett toppet lag og forsøkt å gjøre lag 2 og 3 jevne slik at det kunne bli intern kniving hele veien. Og det var ikke noe å si på UK-jobben: Da Tonje Vassend (hovedbildet) knuste Bredaryds ankerkvinne i utforbakkespurten og sikret topp 40 gikk jubelen høyt i Oppsal-leiren. En ny, solid plassering som viste at fjorårets 37.plass ikke var noe blaff. Bunnsolid løping hele veien gjorde at det var mange smil å se lørdag kveld, ikke minst fordi Oppsal 2 var en plass unna øverste halvdel, mens Oppsal 3 var en etappe unna å komme seg til mål med mer enn 100 lag bak seg. Utrolig moro og spennende hele veien. Men la oss ta det etappevis:

1. etappe: 1.Södertälje-Nykvarn, 42.Oppsal 1 (2.51 bak), 166.Oppsal 2 (10.38), 224.Oppsal 3 (13.22)

Vegard har blødd for drakta

Hovedtrener Vegard Jarvis Westergård ga alt for Oppsal! Det gikk et gisp gjennom leiren da Vegard kom inn fra sin etappe med blod overalt. Han hadde fått en grein i hodet tidlig på etappen, og det blødde friskt fra hodebunnen, noe som ikke minst gjorde det plagsomt for ham å se og lese kart. Likevel holdt han seg under tre minutter bak teten, der tidligere sprintverdensmester Jonas Leandersson vekslet først. Det var verdenscupløpere og andre stjerner i fleng på denne etappen. Marius Aamodt og Per-Ivar Nikolaisen leverte solide førsteetapper for lag 2 og 3.

2.etappe: 1.Kalevan Rasti, 78.Oppsal 1 (11.05), 180. Oppsal 2 (19.30), 239.Oppsal 3 (27.42)

Ren D-etappe, kanskje en av de med råest nivå – den finske stjernen Marika Teini løp Kalevan Rasti opp i tet etter to etapper (identisk med tipsene på hotellet fredag kveld, da de ivrigste Oppsal-gråtassene gikk gjennom lagoppstillingene). På denne etappen var det i hele tatt mengder av sterke løpere, men Ingvild Maalen-Johansen, Mari Kalleson og Elin Kalleson sto godt i mot og sørget for at alle våre tre lag var bra i rute før parallellene.

3.etappe: 1.OK Linné, 80.Oppsal 1 (20.04), 180.Oppsal 2 (41.31), 262.Oppsal 3 (60.58)

Man måste lida. foto: Ola Marius)

Det viktigste oppdraget i parallellene er jo å holde laget noenlunde samlet. Kanskje ble det litt mer strekk enn ønsket i alle lag – ti minutter skilte Bent Erik Skaug, Kari-Ann Ånensen, Arne Olaussen og Snorre Veggan på førstelaget, tolv minutter andrelaget med Eskil Hobøl, Arild Andersen, Mari Våland Almås og Eskil Olaussen, mens det ble over tjue minutter for tredjelagets Boye Bøhlerengen, Erling Melvær Ettestøl, Bo Emilsson og Sigurd Bjella Unneberg. Men her er det verd å merke seg at flere av parallellene på lag 2 og 3 ble løpt av unge og relativt ferske 25-mannadebutanter, som guidet av noe mer rutinerte etappekapteiner gjorde en formidabel innsats – de mistet ikke hodet av små bommer og kom seg solid gjennom intrikate gaflinger i diffust terreng!

4.etappe: 1.OK Linné, 71.Oppsal 1(20.44!), 175.Oppsal 2 (50.05), 244.Oppsal 3 (72.03)

Klatringen er i gang! Råtasser og raske ungdoms- og juniorløpere dundret gjennom den korteste etappen! Nils Nikolaisen, Synne Utseth Bøhlerengen, Ulrik Juveli Pedersen og Julia Brox Rayamajhi tapte bare 40 sekunder til tetlaget! Spesielt Nils løp en kanonetappe og hadde 38.raskeste tid av alle de over 1300 løperne på etappen. Og andre- og tredjelaget fulgte opp: Ingeborg Rødhjell, Sander Vuong Medhus, Magnus Syversen Gihle og Ingeborg Lundtveit Eie tapte under ti minutter til teten, mens Marte Krohn Mørland, Halvor Johan Longva, Ulf-Håkon Jordin og Nicolai Moli sto for dagens så langt beste klatring – 18 plasser!

5.etappe: 1.IFK Göteborg, 53.Oppsal 1 (21.39), 148.Oppsal 2 (57.15), 201.Oppsal 3 (75.17)

Meget fornøyde femteetappeløpere!

Oppsal-lagene leverer en helt ellevill etappe! Olai Stensland Lillevold på førstelaget står for det som kanskje er dagens individuelle prestasjon med 15.beste etappetid i et meget sterkt felt. Ask Olaussen, Sondre Olaussen og Oskar Størmer holder koken og førstelagets paralleller er nå tett samlet, bare fire minutter skiller løperne ut på neste etappe.

Aksel Nikolai Aubert, Espen Aubert, Peter Nordbrøden og Sigurd Melsom jevner også ut etappen slik at andrelaget har under 11 minutter mellom løperne i parallellen. På tredjelaget er det fortsatt stor strekk, men Halvor Melkild, Sverre Bang Støeng, Serhii Kiziov og August Birkeland setter foreløpig klatrerekord med 43 plasser opp!

Det er flere lag i blått og hvitt som får flyt på femte: IFK Göteborg overtar teten.

6.etappe: 1:OK Linné, 54.Oppsal 1 (31.57), 149.Oppsal 2 (76.41), 239.Oppsal 3 (129.22)

Når det er tid for “Damstreckan” begynner det virkelig å dra seg til i stafetten. Både førstelagets Tina Kalleson, Marie Hammer Iversen, Dagrun Brox Rayamajhi og Vigdis Hobøl og andrelagets Liv Keyser, Katrine Bjordal Veggan, Josefine Steen-Utheim og Silje Syversen taper en plass. Tina leverer en knalletappe med etappetid blant de 100 beste, og ungdommene Liv og Josefine gjør fine løp i løyper som er noe vanskeligere enn de er vant med. Ikke minst er lagene godt samlet, under seks minutter mellom løperne for førstelaget, under ti minutter for andrelaget. Tredjelaget får en røffere reise på denne etappen, med rutinerte Bjørg Ingunn Fjogstad og mindre rutinerte Natali Mazur, Nina Iren Hoven og Kajsa Johansson som alle tre kastet seg fryktløst ut i krevende A-løyper. Og alle tre gjør jobben – gjennomfører med godkjente løp, og laget er fortsatt i stafetten.

7.etappe: 1.OK Linné, 46.Oppsal 1 (34.12), 146.Oppsal 2 (92.54), 230.Oppsal 3 (140.20)

Ola Marius spurter mot veksling

Ny bunnsolid etappe fra førstelaget, spesielt Christoffer Ånensen imponererer med en supertid, og Ludvig Rødnes, Erlend Nilsen Sandnes og Ola Marius Pedersen følger opp. Andrelaget holder stand i topp 150 etter fin løping av Stepan Skvirsky, Halvor Hobøl, Åsmund Verpe Moli og ikke minst Sindre Fjogstad, mens Ola Nilsen, Jakob Andersen Gjedebo, Jon Morten Mosand og Kristoffer Stenstad klatrer for tredjelaget, som fortsatt har lagt over 100 lag bak seg etter siste parallell. På denne etappen kom også meldingen om at Nydalen 1 ble disket – på det tidspunktet lå de som ett av to norske lag i topp 10 (Halden var det andre).

23.etappe: 1.Tamperen Pyrintö, 49. Oppsal 1 (38.07), 171.Oppsal 2 (114.41), 227.Oppsal 3 (164.00)

Thor Mella tapte fire minutter til teten, der det igjen var finsk og tettet seg kraftig til. Haldens unge Ville Wingstedt sørget for at de fikk kontakt med teten og gikk ut på andreplass. Andre- og tredjelaget sendte to veteraner ut på denne etappen, og Lars Klyve og Morten Kristoffersen loste sine lag rutinert gjennom.

24.etappe: 1.Kalevan Rasti, 41.Oppsal 1 (41.08), 173.Oppsal 2 (146.44), Oppsal 3 dsq

Helge er i mål

Her ble det rett og slett løpt enormt raskt, og 40 sekunder skilte de fem beste lagene. Det var heller ingen smågutter som var ute: Miikka Kirmula (Kalevan Rasti), Magne Dæhli (Halden), Lucas Basset (OK Linné), Quentin Moulet (IFK Göteborg) og Miikka Eerola (TP). Håkon Raadal Bjørlo klinket til for førstelaget hadde 21. beste etappetid og avanserte ni plasser. Helge Grenager Solheim og Endre Wigaard hadde nok begge håpet å gå ut på fellesstarten for å kunne utnytte løpsstyrken sin, men sånn er det når lagkameratene løper så bra…Helge kom seg fint gjennom, og andrelaget var plutselig i en heftig duell med Tyrving om å bli tredje beste norske andrelag, mens Endre dessverre var innom en feil post.

25.etappe: 1.OK Linné, 40.Oppsal 1 (54.43), 170.Oppsal 2 (153.54) , Oppsal 3 dsq

Siste etappe ble virkelig spennende. OK Linnés verdenscupløper Johanna Ridefeldt avgjorde mot slutten og sikret seieren foran Kalevan Rastis verdenscupløper Ida Haapala og Haldens Svetlana Mironova (verdensmester 2015). 18 sekunder skilte de tre lagene. Tonje Vassend var innblandet i et spurtoppgjør om 40.plassen, men Bredaryds løper så bare støvet etter frasparkene til Oppsals ankerkvinne. De to øvrige lagene gikk ut på fellesstarten – og der gikk det fort! Vilde Årøen Lykke og Mari “Holtet” Kalleson kom begge inn tidlig, til vill jubel fra de mange som nå hadde plassert seg i det som heretter heter Oppsal-svingen på Lida friluftsgård.

Alt i alt – en på alle måter super helg. Stor takk til 25-mannapådriverne Halvor, Anders og Per-Ivar mfl. Og husk at early bird-påmeldingen til neste års stafett allerede er åpnet. (Og har 59 påmeldte pr mandag kveld!!) Etter denne helgen kan det vel ikke være tvil om at drømmen om fire lag lever???

Offisiell resultatliste

Flere bilder (for det meste tatt av Snorre):

Denne bildekrusellen krever javaskript.