Klubben

Minneord: Roger Mostue 1957 – 2023

Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at vår gode klubbkamerat Roger Mostue døde 24.mai, bare 66 år gammel, etter kort tids sykdom.

Han har hatt en rekke verv og roller i klubben – blant annet løpsleder, kasserer og kontrollkomite. På arrangementene våre hadde han gjerne ansvaret for løpskontor og informasjonstelt – noe han også skulle hatt på O-festivalen til sommeren.

Og ikke minst var han en viktig del av Ola Dilt-gjengen, med spesielt hjerte for Minidilten, tilbudet for de aller yngste. De siste to årene hadde han også ansvaret for de grønne turene, den enkle turorienteringen som kunne tas som trilleturer. Roger var også fast bålsjef på sesongstarten, og sørget for grillmat og drikke til deltagerne. Roger ønsket at så mange som mulig skulle oppleve gleden ved orientering.

Bare en måned før han gikk bort var Roger i full vigør da Oppsal arrangerte Oslo City Cup, i år fra Rogers barndomstrakter på Tveita. Oppsals runde av Oslo City Cup var et arrangement Roger hadde hovedansvaret for i mange år. Han var akkurat som vi kjente ham, hjalp til der det trengtes, med sitt lune smil og innsiktsfulle kommentarer – og lot det skinne gjennom at han syntes det var spesielt hyggelig at Oppsal endelig hadde et sprintkart på “hans” Tveita.

Som østkantgutt med oppvekst på 70-tallet var det å bidra i fellesskapet en naturlig ting for Roger. Og når vi minnes Roger går ikke tankene først og fremst til de sportslige prestasjonene – selv om han hadde stor glede av å delta i konkurranser, og visste å sette pris på et kløktig uttenkt strekk – nei, Roger var først og fremst et arbeidsjern og en dugnadsklippe av de helt sjeldne, i Roger hadde både Rustad langrenn og Oppsal Orientering en man alltid kunne stole på, en som aldri sa nei, som alltid stilte opp og som skapte god stemning i dugnadslaget. Folk som Roger er ryggraden i en klubb.

Han tenkte på det meste, og tok initiativer til ting fordi han tenkte på alt og alle, mer enn de fleste. Han arrangerte blant annet jubileumsløp da Vålerenga IF fylte 100 år, til ære og glede for de av Oppsal-løperne som løp for VIFs o-gruppe i tidligere tider. Han hadde også sin faste plass på myra før Midtfjellet på Birkebeinerrennet, der han langet cola og annen drikke. Han var på oppdrag for Rustad langrenn, men siden han visste at noen av i feltet var o-løpere, hadde han også tatt med seg Oppsal-vimpelen, for å gi en siste mental piff opp bakkene. Ingenting var så bra for moralen som Rogers sprudlende “nå er det bare siste bakken igjen”.

Det er også mange som har opplevd omsorgsmennesket Roger. Flere forteller at da Lars Granum døde brått etter hjertestans under klubbmesterskapet til Oppsal, tok Roger initiativ til å sanke markblomst og hageblomster og legge blomster på graven tre år på rad, datoen Lars døde.  Året Lars gikk bort, foreslo Roger også at klubben skulle lage et minnebord under O-festivalen, siden mange i O-miljøet visste hvem Lars var.

Og da en klubbkamerat ble akuttinnlagt på sykehus i vinter var det Roger som straks besøkte ham, og hentet klær, PC, mobiltelefon og nøkler.

Som kasserer og senere i kontrollkomiteen var Roger opptatt av at ting måtte være på stell. Det er nok flere reiseledere som har fått spørsmål om dette eller dette virkelig var nødvendig. Men for Roger var det viktig at ressursene vi hadde ble brukt på best mulig måte, og han kunne irritere seg grundig hvis Oppsals løpere var høyt oppe på “ikke startet”-statistikken.

I kontrast til det hadde han forresten et “rampete” trekk: I en periode lot han det gå sport i å lure parkeringsvakter på orienteringsløp – og under O-ringen i Örebro sies det at han endelig lyktes med å slippe unna fem av fem ganger! Det er flere som husker disse og andre morsomme episoder med Roger.

Mange ferske løpsledere og dugnadsarbeidere i klubben har fått nyte godt av Rogers veiledning og gode ord. Typisk for Roger var at han gjerne var den siste som dro etter et arrangement -“ingen er ferdig før alle er ferdig”. Nå har han dratt fra oss, så altfor tidlig.

Takk for innsatsen, Roger. Oppsal Orientering lyser fred over ditt gode minne.

Bisettelse torsdag 8.juni kl. 1430, fra Østre Gravlund, store kapell