Junior og seniorKlubbenKonkurranse

NM stafett: To 11.plasser og stødig gjennomføring

En herlig dag: Oppsals førstelag klinket til med sterke 11.plasser på NM-stafetten – i begge klasser!

Hele 60 lag stilte til start på kvinnestafetten. Det var et krevende terreng ved Solli, men kanskje ikke like tøft som på mellomdistansen – spesielt mot slutten av etappene var det litt terrengløpspreg over løypene. Eller kanskje snarere bakkeløp, ettersom løypene bød på en “monsterbakke” fra parkeringsplassen ved Solli og sammenhengende stigning forbi arenapassering og nesten opp til Vestlia.

 

Stafetten er i gang!

På første etappe var det fullt av sterke navn på startlista. Lillomarka sendte ut Andrine Benjaminsen, NTNUI 1 stilte med Ane Dyrkorn, på Nydalens to beste lag løp Oda Scheele og Anna Ulvensøen, Jo Shepherd løp for Halden… i tillegg til en rekke av landets beste juniorer. Men Oppsal 1 kunne skilte med en løper med to medaljer så langt i NM-uka – og Ingeborg Roll Mosland leverte en flott åpningsetappe. Andrine Benjaminsen og Ane Dyrkorn satte opp et hardt tempo fra start, og sju lag fikk tidlig en luke på rundt minuttet og som økte litt for hver passering. Ingeborg ledet an i gruppa bak – ei stor gruppe som også ble mindre og mindre utover i etappen.

Dyrkorn tapte det som skulle vise seg å bli svært dyrebar tid for NTNUI1, og ved veksling var det en kvartett bestående av Benjaminsen, de to Nydalen-løperne og Fredrikstads rutinerte Marianne Riddervold Kahrs. NTNUIs første- og andrelag tapte terreng, det samme gjorde Halden, som nesten ble hentet inn av Ingeborg på slutten. Hun ledet an i forfølgergruppa og sendte Tina Kalleson ut på åttendeplass, kun 3.55 bak, og med lag som Tyrving, Larvik, Kristiansand, BUL Tromsø, Bækkelaget og Ganddal halsende bak.

Lillomarka fikk det ikke overraskende tøft på andre etappe, mens Nydalen gikk opp i dobbelt ledelse ved Anne Margrethe Hausken Nordberg og Marte Narum, mens to NTNUI-lag fulgte deretter. Fredrikstad var stadig nummer fem. Tina var en periode i etappen oppe på sjetteplass, men deler av kobbelet bak, anført av Siri Ulvestad som løp en veldig god etappe for Nydalens 3.lag, hentet inn Tina, som likevel vekslet på åttendeplass, 9.58 bak. Men det var 40 sekunder både opp til sjetteplass og ned til 12.plass – med andre ord et spennende utgangspunkt for Ingvild Maalen-Johansen på tredje etappe.

Ingvild åpnet kruttsterkt og de mange Oppsal-tilhengerne på arena våget å håpe på det helt store da hun passerte første meldepost på sjetteplass. Men det var store navn i fleng på ankeretappene, både gamle stjerner og nyere landslags- og verdenscupløpere, som en revansjelysten Victoria Hæstad Bjørnstad for Fossum og Ingeborg Eide for fjorårstreer Byåsen, og disse lagene kom etterhvert sterkt og utlignet Oppsals offensive start.

I teten klarte NTNUI 1 ved Ingrid Lundanes å kjempe seg opp til, og splitte, Nydalens to lag, men det ble likevel gull til Nydalen 1 etter at Tone Bergerud Lye holdt unna, mens Nydalen 2 og Pia Young Vik tok bronsen. Ingvild løp Oppsal inn til en strålende 11.plass – spesielt imponerende med tanke på at det i år stilte nesten dobbelt så mange lag som i fjor.

Andrelaget med Ane Hustvedt, Katrine Bjordal Veggan og Tale Nordby Hvenekilde endte på 38.plass i stafetten og 36.plass i NM, ettersom det snek seg et par mikslag foran. Solid gjennomføring og ikke minst mye bra læring for dette som var et rent yngre junior-lag!

Med 11.plass i damestafetten var lista lagt for herrene. Oppsal hadde tre fulle lag på start (fjerdelaget hadde bare to løpere pga en del sykdomsforfall), og store ambisjoner om å forbedre fjorårets 30.plass. Også i mennenes stafett hadde antallet startende lag økt fra i fjor, fra 73 til 90.

Olai Stensland Lillevold åpnet for førstelaget, og leverte en bra etappe rett bak de aller raskeste. Flere lag vekslet på å lede gjennom den litt over sju kilometer lange etappen, mens Olai hele tiden lå plassert rundt 8-12. Den løpssterke junioren Cornelius Bjørk for Bækkelaget 2 vekslet først, med NTNUIs 2. og 3.lag og Frol 1 innenfor et halvt minutt. Deretter var det en liten luke. Olai vekslet på 10.plass, i en klynge med Byåsen, Moss og Bækkelaget 1.

Ask Olaussen løp 1.etappe på andrelaget, og fikk en skade underveis. Han klarte likevel å jobbe seg inn på 30.plass, før han nærmest krabbet til sanitetsteltet. Vi krysser fingrene for at skaden ikke er alvorlig.

Håkon tas i mot etter veksling

Håkon Raadal Bjørlo løp igjen et godt løp, og avanserte til sjuendeplass, selv om han tapte noen minutter til teten – som nå lignet et KM i Trøndelag, med Frol foran TRE lag fra NTNUI. Bækkelaget var fortsatt i ryggen på Oppsal, dermed var det duket for reprise på duellen Vegard Jarvis Westergård vs Ralph Street fra KM stafett. Sigve Vågsnes holdt koken for andrelaget, som nå var nummer 32.

Siste etappe ble akkurat like tøff som forventet – mange av lagene la inn det tyngste skytset her. Fredrikstads Gaute Steiwer gikk ut rett bak Vegard, og litt lenger bakfra kom landslagsløperne Lukas Liland (Nydalen 1) og Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig 1), som begge ble slått av Vegard på mellomdistansen, og åpenbart var revansjesugne – og enda litt lenger bak Kasper Harlem Fosser som ble sendt ut på 31.plass for Heming. Eidsmo leverte dagens beste etappetid, Liland og Steiwer passerte også, mens Ralph Street var sterkere på de siste meterne, slik at Oppsal ble nummer 11 tilslutt – likevel 19 plasser opp fra fjoråret etter tre bra løp. Vi skal huske at nivået er skyhøyt på NM-stafetten!

I toppen var det full NTNUI-bonanza. Midtveis i siste etappe så det ut til at de skulle ta alle medaljene, men Magne Dæhli kom fort for Halden 1 på slutten og reddet bronse, samtidig som Hans Petter Mathisen på NTNUI 3 gikk på noe tidstap og falt ned på sjetteplass. NTNUI 2 med Jørgen Baklid på siste etappe tok gullet foran førstelagets Eirik Langedal Breivik.

Dessverre for Oppsal 2 var det et halvminutts luke opp til Heming ved veksling, slik at Ola Marius Pedersen aldri fikk det kompisløpet med Fosser som ellers ville vært naturlig. Men Ola ristet av seg skuffelsen og dunket inn på 27.plass – og premie! Tredjelaget med Sigurd Rødnes, Ludvig Rødnes og Bent Erik Skaug tok en respektabel 69.plass, mens fjerdelaget stoppet etter to etapper av Thor Mella og Vigdis Hobøl.

Uansett – en stor stafettdag for Oppsal, og absolutt noe å bygge videre på! Klubbfølelsen fikk nok også en kraftig boost både hos løpere, tilskuere på arena og de som fulgte stafetten på nett. Neste år er det kremterreng i Agder – hva får vi til da?

Resultatene

Lenker til GPS (sisteetappene)

Flere flotte foto: