Jukola/Venla: Tre Oppsal-lag klare for verdens største stafett

I helgen arrangerer finnene igjen verdens største orienteringsstafett. Det er 73.gang Jukola-stafetten arrangeres, mens damestafetten Venla arrangeres for 44. gang! Det stiller tilsammen rundt 3000 lag, så dette er med andre ord en av verdens største orienteringsbegivenheter.

(Navnet Jukola kommer forøvrig fra gården Jukola i Aleksis Kivis roman Sju brødre, mens Venla er jenta på nabogården som flere av brødrene prøver å gifte seg med. Boka er en hjørnestein i finsk litteratur, den første boka som ble skrevet på finsk for et finsk publikum, men ved utgivelsen i 1870 ble den ikke spesielt godt mottatt av det da nasjonalromantisk anlagte publikummet, ettersom skildringen av bøndenes strabaser og fattige hverdag ikke samsvarte med datidas populariserte glansbilde av bondens liv. Kivi fikk heller ikke nyte godt av den senere oppvurderingen av romanen, han var allerede alkoholisert og schizofren og døde to år etter utgivelsen) Men nå skal dere ikke plages mer med gammel kunnskap fra nordiskstudiene:

Årets løp er lagt til Mynämäki, en snau halvtime nord for Åbo, så det blir noe helt annet enn fjorårets konkurranser ved Polarsirkelen. Det kan se ut som om det er finsk kystterreng i vente, relativt småkupert med store berg i dagen-partier, mye steiner, men stort sett god løpbarhet og oversiktlig vegetasjon. I tillegg er løpsområdet populært for turer og utflukter både til fots og på sykkel, slik at det er mye stier i terrenget. Skulle passe brukbart for løpere som har trent i de vestligste delene av østmarka.

Hele stafetten kan følges på TV – enten på YLE2, for de som av en eller annen grunn måtte ha tilgang til den kanalen, eller via IOFs solide web-TV tjeneste. Det koster 21 euro for begge stafettene, og da har du mange timer moro foran deg. Sendingene fra Jukola holder høy kvalitet. Tilgang til IOFs live-sider finner du her.

Oppsal stiller igjen, etter pandemifravær under fjorårets konkurranse i Rovaniemi. Forhåpentligvis vil våre utvalgte bidra til underholdningen foran skjermene!

Her ser du videoen som presenterer lagene!

Som en ekstraservice for de som er uten facebook-konto, repeterer vi lagene her:

Venla-stafetten, 1426 startende (etapper fra 6,1 til 8,7 km):

389 Oppsal 1

 1. Ingeborg Roll Mosland
 2. Ane Hustvedt
 3. Vigdis Hobøl
 4. Tina Kalleson

Jukola-stafetten, 1579 startende (etapper fra 8,7 til 16,8 km)

362 Oppsal 1

 1. Ask Olaussen
 2. Sigve Vågsnes
 3. Ola Marius Pedersen
 4. Per-Ivar Nikolaisen
 5. Marius Aamodt
 6. Thomas Ruud
 7. Ludvig Rødnes

802 Oppsal 2

 1. Truls Hestengen
 2. Sveinung Syversen
 3. Sigurd Rødnes
 4. Knut Aasheim
 5. Ingeborg Roll Mosland
 6. Helge Grenager Solheim
 7. Håvard Berget

Vi ønsker alle lykke til i dueller mot verdensstjernene! I år slipper man forøvrig å slite med sveitsiske og danske landslagsløpere, de er nemlig på precamp før VM.

Nettstedet worldofo.com har som vanlig en svært grundig forhåndssak (på engelsk) om årets Jukola/Venla, den anbefales!