Klubben

Minneord: Petter Andreas Næss, 1951-2025

Lørdag kom den triste meldingen om at vår klubbkamerat Petter Næss er død, nær 74 år gammel. Han fikk hjertestans rett etter siste post på Vestfold 2-dagers. Førstehjelpen på arenaen satte umiddelbart i gang gjenopplivingsforsøk, og ambulanse med hjertestarter var raskt på plass, men livet sto ikke til å redde.

Trønderen Petter startet sin orienteringskarriere i Freidig, der han markerte seg som en meget talentfull junior, og han var en av løperne som ble plukket ut til orienteringsforbundets eliteleir på Vangen i 1970. Som mange orienteringsløpere fortsatte Petter til studier ved NTH i Trondheim, men han fortsatte å løpe for moderklubben.

Petter ble en del av det forfatteren Dag Solstad kalte “den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land”. Som engasjert student på den radikale venstresida var han blant annet med på å starte bandet Folk Flest, som ga ut plata Stå itj med lua i handa på plateselskapet MAI i 1975. Petter spilte gitar og munnharpe og skrev de fleste sangene, blant annet Sportsidiot-blues, som hadde et budskap til annen idrettsungdom om å engasjere seg i samfunnet:

Du må sett deg litt ned og ta skia av deg,
prøv å se hva som hender omkring!
Alt det du trenger vil de ta ifra deg
Mens du blindt løper runder i ring

1975 var et aktivt plateår for Petter, han og gruppa var også med på to andre utgivelser, en singel til inntekt for streikende telemontører, sammen med MAIs superstjerner Vømmøl spelemannslag, og en samleplate til inntekt for Palestina hvor mange av plateselskapets artister bidro. Petter framførte sin sang Fritt Palestina ved flere anledninger også de siste årene, blant annet på scener som Hausmania og Mir i hovedstaden, og innledet ofte med å si at teksten dessverre fortsatt var aktuell.

Selv på 70-tallet var ikke radikal visesang et trygt karrierevalg, så artistlivet måtte vike da Petter var ferdig utdannet sivilarkitekt og startet et yrkesliv som førte ham rundt i Norden, sør-Europa og Asia. Han ble en internasjonalt anerkjent forsker med flere bokutgivelser og vitenskapelige artikler, og jobbet både i arkitektkontorer, Miljøverndepartementet og femten år som professor på Universitetet i Aalborg før han kom tilbake til Norge og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet på Ås i 2013 som en av Norges fremste eksperter på bærekraftig byutvikling.

Siden 2021 var han professor emeritus ved institutt for by- og regionplanlegging ved NMBU, hvor han både underviste og var en populær veileder. Tilhørigheten på venstresida i politikken viste seg fortsatt ved at han i flere år var medlem av klima- og næringspolitisk utvalg i partiet Rødt.

I likhet med kompass og o-sko var instrumentene i jevnlig bruk. I 2023 kom Folk Flest med en ny utgivelse, 48 år etter den forrige. Petter sto igjen for tekster og musikk, i en ettertenksom og reflekterende tone fra balkongen i Hellerudgrenda:

Da æ kom hit te by’n på første mai i søttifem,
da va det nyutsprunge løv, og øst for elva va det fest
Og itjnå aning hadd æ at Oslo sku bli mitt hjem
Kæm skull tru at æ blei her så mange år?

Orienteringen var på mange måter Petters fristed, både i Norge og i tiden i Danmark. Han kom til Oppsal på 80-tallet og markerte seg raskt som en ivrig o-løper og en som aldri var vond å be i dugnadsgjengen. Både på O-festivalen, Knut Valstads Minneløp, 15-stafetten og Ola Dilt var han en viktig brikke for å sette ut og ta inn poster. 

Oppsal-veteraner husker at også han var gitarist, tekstforfatter og skuespiller på O-gåttrevyen i Sørmarka, der han virkelig fikk kombinere det musikalske talentet med entusiasmen for orientering.

De siste årene, om tiden strakk til og han unngikk småskadene som har en tendens til å plage veteranløpere, likte han å oppsøke løp rundt omkring i landet, fra små lokale løp til veteranmesterskap og større begivenheter. Ikke minst deltok han gjerne på NTNUI-studentenes ultralangdistanse Hu&Hei. Han tok seg ofte til o-løp via kollektivtransport og en sammenleggbar sykkel. 

Bare i fjor hadde han nesten 30 starter for Oppsal, ble blant annet nummer tre på KM langdistanse i H70, og han var godt i gang med årets sesong. Petter ble observert i løypa på lørdag, på en bomtur på svabergene sør for Stavern. Han visste ikke helt hvor han skulle, men jobbet med å komme på rett spor igjen. Men på en måte er jo en bom bare noe som gjør at vi får gjort mer av det vi liker best, vært ute i skogen med kart og kompass.

Det var den flotteste vårdagen, fin og åpen blandingsskog som ennå ikke hadde grodd til av sommerens grønt, og noen utsiktspunkter som var helt fantastiske ut mot havgapet. Det er tungt å kjenne på at det gikk så fort fra å gjøre noe av det han likte best i livet til at det med ett var slutt.

Petter skal begraves borgerlig. Men dersom det faktisk var et liv etter døden, og sjelen stiger opp av kroppen for å ta et svev over landskapet, håper vi at han tok en siste re-run av den bommen på svabergene, kikket litt ut mot sola som varma fra Skagerrak, og kjente på at det ikke var den aller verste dagen å komme for tidlig inn på livets oppløpsside.

Oppsal Orientering lyser fred over Petters minne.

Det blir gravferdsseremoni (livssynsnøytral) fra Vestre Gravlund (hovedkapellet) fredag 11. april kl. 12:00.