Landslag

VM-SØLV: Ingeborg med sterk førsteetappe i norsk stafettsølv

Ingeborg Roll Mosland avsluttet junior-VM slik hun startet det: Med en solid stafettetappe som bidro til norsk medalje. På første etappe er det viktig å unngå store feil, pluss at man ikke må la seg stresse av eventuell ufordelaktig gafling.

Tsjekkerne hadde lagt en tricky stafettløype med mye fart i starten, før det ble et meget teknisk krevende parti med kortstrekk og mye gaflinger omtrent midtveis. Deretter var det igjen noen lengre strekk før en kjapp runde etter arenapassering. Ingeborg hadde nok en av de lengre gaflingene, men kom seg pent forbi det tricky partiet. På et av de gaflete langstrekkene mot arena holdt hun på å løpe for lenge langs en sti, men oppdaget feilen i tide og tok sin gafling med et tidstap på 45-50 sekunder.

Sveitsiske Henrietta Radzikowski, en av favorittene som ikke har fått det helt til å stemme så langt i mesterskapet, fikk endelig klaff og vekslet i klar ledelse, med belgiske Tilde de Smul som nummer to. Halvannet minutt bak sveitseren fulgte Ingeborg og den finske sprintvinneren Elli Punto, med Tsjekkia og Frankrike ytterligere halvminuttet bak. Tittelforsvarer og favoritt Ungarn hadde ingen god åpning, og vekslet seks minutter bak Sveits. Av de øvrige forhåndsfavorittene var det særlig Sverige som løp seg bort på første etappe, de var sju og et halvt minutt bak.

Det var krevende løyperog en hel del bomming. Sveitseren på andre etappe bommet tidlig, og Finland suste forbi. Norges Elisa Götsch Iversen gikk også på et par mindre bom i det vanskeligste partiet. Til veksling var Finland 58 sekunder foran Tsjekkia, mens det var 2.42 til Sveits på tredjeplass. Latvia var 3.11 bak og nummer fire etter en sterk etappe, mens Norge fulgte ni sekunder bak Latvia igjen. Ungarn hadde hentet inn noen sekunder og var nummer seks, seks minutter bak.

Siste etappe startet dramatisk med en grov bom fra Tsjekkias Lucie Dittrichova, vinneren av mellomdistansen. Dermed fikk Finlands Eeva Liina Ojanahjo fred til å løpe sitt eget løp i tet, og det ble en finsk parademarsj på siste etappe. Mens Mathea Gløersen igjen viste seg som en iskald sisteetappeløper. Hun hentet inn Sveits, og løp etterhvert fra sveitseren, mens Dittrichova nærmet seg kraftig. De siste kilometerne lå hun hele tiden 10-12 sekunder bak, men Gløersen holdt luka og løp inn til sølv. Tsjekkia tok bronsen, Sveits ble nummer fire, Sverige løp seg opp til femteplass og Ungarn ble nummer seks. Tsjekkias andrelag ble nummer fem i stafetten, Norges andrelag med Ine Bohnhorst Tegdan, Anna Taksdal og Heidi Kristina Sebjørnsen nummer sju, men kun ett lag fra hver nasjon teller i VM.

Guttas stafett ble en nedtur for Norge. Begge de norske lagene ble hektet av på første etappe. I etterpåklokskapens lys kan man jo spørre seg hvorfor landslagsledelsen ikke valgte å bruke en løper som har levert suverene førsteetapper på løpende bånd det siste året; vi nevner EYOC, NM, junior-NM, Göingestafetten, Tiomila og Jukola – men Sondre Olaussen ble tildelt siste etappe på Norge 2.

Førstelaget med Iver Dalsaune Thun, Philip Lehmann Romøren og Alfred Bjørnerød ble nummer sju, mens Norge 2 med Andreas Vistnes Myklebost, Kristoffer Strømdal Wiik og Sondre ble nummer 27 i stafetten. Sondre løp opp sju plasser.

Oskar Mella og Australia 1 gjorde en fin stafett. Oskar ble sendt ut i fin posisjon av Sam Woolford og Alvin Craig, og Australia fikk en fin 12.plass i stafetten – selv om det nok svei litt å tape spurten om 11.plass mot naboen New Zealand.

Sveits vant stafetten foran Sverige og Frankrike. Hjemmenasjonen Tsjekkia var også i tetkampen på siste etappe, men ble disket etter feilstempling på andre etappe. Finland, Slovakia og Litauen utgjorde topp 6.