Stafetter

Alt klart for vårens stafetthøydepunkt – Oppsals lag er klare

Allerede tidlig onsdag morgen dro en stor gruppe fra Oppsal til Finland og Kauhani, der coach Vegard allerede var på plass for forberedelser til Jukola og verdenscupen senere i år. De første løperne er allerede innlosjert i grandiose Villa Venice (se guttas fortropp ved middagsbordet på hovedbildet, foto: Ludvig) femten minutter fra arenaen, mens de som kommer senere i uka plasseres på hotell PÅ arena. Luksus!

Denne helgen er noe for seg selv i orienteringssammenheng. Det er påmeldt 1421 lag i kvinnestafetten (Venla) og 1649 lag i Jukola-stafetten.

Arenaen er plassert på en militær flyplass, og arenakartet gir et lite inntrykk av de enorme dimensjonene på dette arrangementet. Her er det alt fra øltelt til kirke (sikkert litt avhengig av hva slags trøst man ønsker etter en dårlig etappe) som møter de i overkant av16.000 løperne!

Oppsal står for fire av disse lagene – tre herrelag, mens det på grunn av eksamener og skader dessverre bare ble ett damelag i år. Det er damene som skal først i aksjon – klokka 1400 lokal tid, klokka 13 norsk tid (viktig å huske tidsforskjellen for de som skal følge med hjemmefra).

Lagene får startnummer etter plassering året før. Oppsal 1 har startnummer 340.

Venla-stafetten har fire etapper, med lengdene 8-8-6,8 og 9 km. Det er lite kupering i terrenget, etappene har maks 70 meter samlet stigning, og løypelegger tror på raske kilometertider. Stipulert målgang for vinnerlaget er rett etter klokka 16 norsk tid.

Oppsal-laget ser sterkt ut i år, selv om Ingeborg vil måtte jobbe ekstra for å komme seg framover i køen når hun har plass nummer 300 i rekka. For to år siden ble det 62.plass på Oppsals kvartett – et slikt resultat igjen vil være knallbra. Fra Finland antydes det at en plass rundt 50-60 er målet. Så er ambisjonene definitivt at det skal være med flere Oppsal-lag i Venla neste år.

Når damestafetten er over har man noen timer å puste på før gutta skal i gang. Starten for de over 1600 lagene går klokka 22 norsk tid – og Jukola har sju etapper: 13,7 km dag/skumring, 15 km skumring/natt, 13,7 km natt/gryning, 9,5 km gryning/dag, 9,5 km dag, 13,5 km dag, 15 km dag. I herreløypene er det litt mer kupering, samlet stigning fra 100-200 meter, men det inngår også 2000 meter merket løype på hver etappe, så det kan se ut som om ulike deler av terrenget må bindes sammen.

Oppsal stiller med hele tre herrelag!

Dette er tre spennende lag: et førstelag med ambisjoner om å være i toppen gjennom hele stafetten og ytterligere to lag med både rutine og entusiasme. Målsettingene er klare: Førstelaget (startnummer 59) skal klare topp 30, andrelaget (startnummer 188) topp 100, tredjelaget skal sikte mot beste fjerdedel. Med startnummer 1109 blir det spennende å se hvor mange de klarer å passere.

Å få ett lag inn blant de tretti beste er i tråd med den vedtatte sportslige satsingsplanen, så det blir spennende å se om gutta er i rute. I fjor var førstelaget en periode helt oppe på 15.plass, og vi krysser naturligvis fingrene for at laget skal markere seg i teten gjennom hele stafetten.

Vi må heller ikke glemme at det er løpere med Oppsal-tilknytning på plass i flere lag. Jørn Limi og Halvor Hobøl løper hhv tredje og femte etappe for startnr 684 LSK Orientering. Brødrene Thor, Bjørn og Stein Mella er på andre, fjerde og femte etappe for ÖK-94.

Stafettene kan følges på direktesendt TV – både via den finske allmennkringkasteren YLE, for de som har den i kanalpakka, eventuelt via arrangørens og IOFs nett-TV. Dette koster ikke allverden, 25 euro for å være nøyaktig, og gir masse underholdning både lørdag ettermiddag og natt!

Favorittene er vel nok en gang Tiomila-vinnerne Stora Tuna i både dame- og herrestafetten, men at Borlänge-klubben skal klare dobbelen i BÅDE Tiomila og Jukola/Venla vil vel være for rått. Av de svenske lagene er IFK Göteborg, OK Linné og OK Ravinen garantert revansjesugne. Av de norske lagene er det “som vanlig” NTNUI, Nydalen og Halden som ser sterkest ut i damestafetten, med et outsidertips til våre naboer i Bækkelaget, som virker bra på papiret.

I mennenes stafett er det NTNUI, Halden og Tyrving som ser sterkest ut – sammen med Oppsal selvsagt!

I det relativt flate terrenget skal vel også de danske satsingsklubbene Pan-Århus og Farum-Tisvilde ha muligheter, litauske IGTISA har et meget sterkt damelag – og da har vi ikke engang begynt på de mange solide finske klubbene (det er uansett nesten umulig å stave navnene deres), som alle vil gjøre sitt for å sikre at ingen stikker utenlands med pokalen.

For de som vil ha mer om favorittlagene anbefales World of O, som har en grundig forhåndsomtale av stafetten.